Finans Nyhet

”Aktiemarknaden har blivit dummare”

PO Nilsson och Torgny Prior.PO Nilsson och Torgny Prior.
PO Nilsson och Torgny Prior.
Publicerad

Prior Nilsson utsågs till årets fondförvaltare 2018. För Realtid berättar de båda grundarna, PO Nilsson och Torgny Prior, om hemligheten bakom succén, varför aktiemarknaden har blivit dummare och att de nu planerar en småbolagsfond.

Så man kan tjäna pengar på ett företag utan att själv jobba där? Insikten som den då sjuårige PO Nilsson fick efter att hans pappa förklarat vad en aktie är blev livsavgörande. Han hade ställt frågan efter att ha sett en årsredovisning med en intressant gul maskin på omslaget på pappas skrivbord.

Det var 1970, jag fick då 21 aktier i Atlas Copco av pappa, jag har fortfarande kvar aktierna och de har med åren blivit betydligt fler.

Realtid träffar honom och medgrundaren Torgny Prior på fondbolaget Prior Nilssons kontor på Oxtorgsgatan i centrala Stockholm nästan 50 år senare. Intresset för aktier verkar brinna minst lika starkt nu och han delar den livslånga kärleken till aktiemarknaden med Torgny Prior, som berättar att han redan i grundskolan började handla på börsen.

Annons

– Det var roligare än frimärken, tennsoldater och ångmaskiner, säger Torgny Prior.

Rent estetiskt kunde de dock nästan lika gärna ha varit frimärkssamlare. Här finns mycket lite av den flärd som fortfarande i varierande grad präglar finansmarknaden. Detta trots att PO Nilsson startade sin karriär under yuppierans 1980-tal på den då kanske hetaste firman, Alfred Berg, efter studier på Handelshögskolan och ett par år på revisionsbyrån Arthur Andersen.

– Det var en helt annan värld, handeln skedde på börsgolvet, analyserna skrevs ned på ett papper på måndagskvällar och sedan ringde man runt till kunderna dagen efter, säger PO Nilsson.

Annons

På Alfred Berg jobbade då legendaren László Szombatfalvy, ungraren som var pionjär inom aktieanalys på den svenska marknaden.

När han satte sig och räknade upptäckte han mängder av felprissatta bolag, ett typexempel är tidningskoncernen Marieberg med fastigheter som var mycket mer värda än hela börsvärdet.

PO Nilsson blev kvar ända fram till 2002 då han insåg att han riskerade få sitta i möten hela dagarna med chefer i London från ägarbolaget ABN Amro. Han ville ägna sig åt aktier och beslöt då att tillsammans med Torgny Prior, framgångsrik chef för förvaltningen av Riksbankens jubileumsfond, starta Prior Nilsson. De hade känt varandra sedan 1990, de var grannar på Lidingö, hade barn i samma ålder och delade förutom passionen för aktier även ett stort tennisintresse.

Annons

Första fonden var Yield, en aktiefond som tar både långa och korta positioner samt ett förvaltningsuppdrag som kom från en stiftelse som förvaltade kapital från de då avvecklade Löntagarfonderna. De 200 miljoner kronor som då fanns i fonden har med tiden växt till dagens runt 5,5 miljarder kronor och fondutbudet har utökats med Idea (lång/kort aktiefond med lite högre risk), Realinvest (investerar i bolag med realtillgångar), en Sverigefond och Smart Global, som investerar i aktier globalt som under minst 15 år har höjt sin utdelning.

– En småbolagsfond är ett logiskt nästa steg, vi gillar att analysera även mindre bolag, säger PO Nilsson.

Tillväxten i fondkapital har kommit som en följd av att Prior Nilsson faktiskt har lyckats med det som är aktiv förvaltnings kärna, att långsiktigt nå en riskjusterad avkastning som är högre än jämförbara index. Prior Nilsson har också fått en rad utmärkelser och utsågs både 2016 och 2018 till årets fondbolag av Privata Affärer, dessutom blev Idea årets hedgefond.

De låter ganska trivialt när de försöker beskriva varför de har lyckats så bra.

– Jag tror helt enkelt att vi är väldigt intresserade av aktier, har man kul på jobbet blir resultatet också ofta bra. Det är väldigt stimulerande att hela tiden få ny kunskap om en rad olika branscher utan att vara låst vid en och samma. Samtidigt är det spännande att förstå marknadens psykologi och hur andra reagerar på information. Vi har också en väldigt lång erfarenhet av att analysera aktier.

I den mån det finns det en filosofi á la Warrens Buffets värdeinvesteringar så lyder Prior Nilssons: företagets vinstutveckling måste vara någorlunda förutsägbar.

– Vi köper inte företag som Fingerprint. Vi går heller inte in i branscher som biotech eller shipping eftersom vi inte riktigt begriper oss på vad de sysslar med.

Taktiken att investera i sådant som är lite mer förutsägbart innebär att Prior Nilsson sällan sitter på årets vinnaraktie.

– Å andra sidan åker man mindre ofta på riktiga smällar, rasar ett innehav 30 procent slår det hårt på den totala avkastningen, säger PO Nilsson.

I grund och botten bygger framgången på klassisk fundamental analys, att genom att analysera trender, räkna och titta på vanliga nyckeltal försöka hitta under- och övervärderade bolag. I och med Martin Lindqvists inträde, en yngre förvaltare och analytiker som jobbar mer databaserat, har kapaciteten för screening av aktier och antal case utökats väsentligt.

– Men han är annars ganska lik oss, han är också aktienörd, säger PO Nilsson.

PO Nilsson och Torgny Prior tror också på en renässans för den fundamentala analysen. Mfid har inneburit att många börsbolag inte analyseras eller bara följs av ett fåtal analytiker. I kombination med att indexfonder och trendföljande investerare inte tar ställning till enskilda aktier får det som konsekvens att fler bolag kortsiktigt blir felprisatta. Det syns också i reaktionerna på bolagens rapporter där kurserna numera ofta rör sig 7-8 procent upp eller ned, för några år sedan sågs 2-3 procent som stark reaktion, säger Nilsson och Prior.

– Möjligheterna att hitta under- och övervärderade bolag ökar, vi är nästan tillbaka till situationen på 1980-talet. Aktiemarknaden har blivit dummare, säger PO Nilsson.

Hur ser de då på börsen just nu? Under hösten när hot om stigande räntor och svagare konjunktur ökade avkastningskravet på börsen drog Prior Nilsson generellt ner konjunkturrisken i sina investeringar.

– Nu har vi ökat konjunkturrisken något igen, risken för räntehöjningar har minskat och trots att vinstestimaten tagits ned är pe-talen historiskt inte särskilt höga.

– Marknaden har neutraliserats och det flödar inte längre ut pengar. Det behövs nya konjunktursignaler för att börsen ska ta få en ny trend i någon riktning. Samtidigt är det väldigt svårt att veta vad som händer i frågor som handelskriget eller vad Powell (ordförande för Federal Reserve) säger nästa gång. Frekvensen av händelser liknande det som senaste drabbat Swedbank har också ökat, vilket gör investeringar mer oförutsägbara, säger PO Nilsson.

 

Göran Lind

Annons