Bank

Swedbank byter ut EY

UPPDATERAD: Swedbank ersätter EY och anlitar istället Forensic Risk Alliance (FRA). –  Vi  byter utredare för att säkerställa att kommande resultat i utredningen inte kan ifrågasättas, säger Gabriel Francke Rodau till Realtid.

Uppdaterad 2019-02-26
Publicerad 2019-02-26

Swedbank har tidigare fattat beslut om att anlita en extern utredare för att analysera material som förekommit i samband med Uppdrag gransknings reportage på Sveriges Television. Swedbank vill säkerställa att den externa granskningen uppfyller högt ställda krav och har idag beslutat att ersätta EY med Forensic Risk Alliance (FRA) för att utföra den externa utredningen.

Varför byter ni ut EY mot FRA?
–  Vi har noterat viss kritik bland olika parter, medier bland annat, och har därför besluta att byta utredare för att säkerställa att kommande resultat i utredningen inte kan ifrågasättas, säger Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef på Swedbank

Hur väljer ni ut utredare, vilka kriterier har ni?
– Vi letar efter en utredare som både har kompetens och erfarenhet men också kapacitet att kunna på kort tid sätta sig in i den komplexa data som det faktiskt handlar om.På fredagen rapporterade dock Affärsvärlden att EY själva är föremål för granskning i spåren av penningtvättshärvan i Danske Bank. Affärsvärlden rapporterade även att en av Swedbanks toppchefer tidigare var Sverige-chef för EY. 

På fredagen i förra veckan rapporterade dock Affärsvärlden att EY själva är föremål för granskning i spåren av penningtvättshärvan i Danske Bank. Affärsvärlden rapporterade även att en av Swedbanks toppchefer tidigare var Sverige-chef för EY. 

FRA kommer att presentera utredningen till vd och Swedbanks styrelse innan årsstämman som hålls 28 mars 2019. Därefter kommer slutsatserna att redovisas för övriga intressenter.

FRA anlitades även som utredare i mutskandalen i Telia.

Texten uppdateras.

Platsannonser