Krönika

Många frågetecken och några utropstecken

Ett kommande boprisfall, starka besökssiffror och världens mest fascinerande företag. Det skriver chefredaktör Johan Såthe om i sin lördagskrönika.

Johan Såthe
Publicerad 2019-02-16

Hur kommer den svenska ekonomin att utvecklas? Vad händer med börsen och bostadspriserna? Står vi inför en lågkonjuktur?

Det är den stora frågan som det skvallras om vid lunchborden i finanskvarteren runt Stureplan i centrala Stockholm. Beroende på vad som händer framöver kan snacket snart komma att sprida sig till varenda köksbord i Sverige.

För om forskaren och debattören Tino Sanandaji får rätt i sina förutsägelser väntar minst sagt bistra ekonomiska tider. I en intervju med Realtids Margaret von Platen talar han om ett kommande boprisfall på 20–40 procent och en djup lågkonjunktur.

Jag tycker att Tino Sanandaji har rätt i att det är helt orimligt att en normal villa kostar runt tio årslöner för ett hushåll.

Dagen efter fick han svar på tal av SBAB:s chefsekonom Robert Boije - läs här:

***

Byggbolaget Tobin sålde alltså noll (0) lägenheter under det sista kvartalet 2018. Hade de sålt en (1) lägenhet hade antalet sålda lägenheter ökat med 100 procent.

Det är lätt att känna sympati för Tobins CFO Per Alnefelt i den här intervjun.

***

Realtid.se har stadigt ökat antalet besökare under det senaste halvåret. Förra veckan nådde vi drygt 60 000 unika och mycket kvalificerade läsare. Vi har infört flera nya och uppskattade moment i vår journalistik; till exempel Morgonsvepet, Fredagspanelen, Karriärsöndag och Lördagskrönikan.

Håll utkik i spalterna för flera nya journalistiska satsningar.

Vi har ofta egna nyheter som våra konkurrenter plockar upp och gör egna versioner av. Prenumerera på Realtids dagliga och kostnadsfria nyhetsbrev så håller du dig uppdaterad om de senaste nyheterna från finansbranschen.


Vi har nyligen också gjort en nystart på Linkedin, följ oss även här.

***

Söker du jobb som ekonomijournalist? Vi har en ledig fast tjänst på Realtid som kanske passar dig eller någon du känner? Hör av dig till mig. Läs mer här:

***

Den pågående storyn om hur Amazon tar över hela världen är djupt fascinerande. Den här dokumentären berättar om hur bolaget kom att få sin unikt starka position.

***

Varje söndag porträtterar vi en branschprofil med fokus på jobblivet och karriären: I morgon söndag möter du FAR:s nya generalsekreterare Karin Apelman. Hon förefaller vara en mycket driven person som kommer kunna får mycket gjort på FAR.

Har du ett tips på vad vi borde skriva inom revison- eller advokatbyråvärlden?

Tipsa vår reporter Ulrika Fjällborg, du når henne på adressen ulrika.fjallborg@realtidmedia.se

**

I dag lördag börjar Svenska cupen i fotboll: Vi är några som har längtat orimligt mycket efter att den inhemska  fotbollen drar igång igen. Var vi på redaktionen står? Jag går alltid på AIK, Torbjörn Isacson håller på Malmö FF och Per Lindvall tycker att ”Brage e lage!” (resten av gänget är genuint ointresserade av fotboll.)

***

Trevlig helg!

 

Platsannonser