I takt med att fler företag kräver att anställda återvänder till kontoret har en ny trend uppstått bland Generation Z.
Nya trenden – så slipper unga prestera på jobbet


Mest läst i kategorin
Företeelsen kallas för ”taskmasking” och innebär att anställda försöker se upptagna ut, utan att nödvändigtvis vara produktiva.
Exempelvis kan de röra sig snabbt genom kontoret med en laptop eller skriva högljutt på tangentbordet – även om det de skriver inte är arbetsrelaterat, rapporterar The Guardian.
Missa inte: Generation Z tackar nej – vill styra sig själva. Realtid
Fenomenet har uppmärksammats både som en trend på Tiktok och av chefer som märker av beteendet på arbetsplatsen.
Företag som Amazon, Goldman Sachs och Dell har infört krav på närvaro på kontoret, vilket kan ha bidragit till att ”taskmasking” blivit vanligare.
”Såg väldigt upptagna ut”
Gabrielle Judge, en 28-årig innehållsskapare och tidigare techanställd, minns hur hon och hennes kollegor använde ”taskmasking” för att verka upptagna.
”Folk såg väldigt upptagna ut när de egentligen bara skulle äta lunch, eller så bar de sina Airpods hela dagen för att det skulle se ut som att de var i möten”, säger Judge.
Experter varnar dock för att beteendet kan leda till stress och ineffektivitet.

Generation Z är inte lata – de är rädda
Allt fler unga vill jobba mindre och fler väljer bort karriärklättring och storstilade mål. Men handlar det verkligen om lathet?
Senaste nytt
Behöver ändra fokus
Amanda Augustine, karriärcoach på Career.io, menar att fenomenet speglar unga professionellas uppfattning att närvaro inte nödvändigtvis motsvarar produktivitet.
Samtidigt menar hon att skulden inte enbart kan läggas på de unga medarbetarna.

Chefer måste vara lagom – inte för unga och inte för gamla
Det är inte bara äldre som diskrimineras. Nu visar en färsk undersökning att även unga sorteras bort i rekryteringsprocesser.
”De huvudsakliga orsakerna till låtsasjobbandet kanske inte beror på en ovilja att utföra arbete, utan snarare på känslor av utbrändhet från att vara på kontoret eller från att inte ha tillräckligt med arbete för att fylla sina timmar på kontoret”, säger hon till New York Post.
För att motverka ”taskmasking” rekommenderar experter att chefer fokuserar på resultat snarare än närvaro och att anställda har en öppen dialog om arbetsbelastning och flexibilitet.
Detta kan bidra till en mer hållbar och produktiv arbetsmiljö, sammanfattar The Guardian.
Läs även: Gen Z: Hänger ut chefen och tittar på tv. Realtid

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.