Realtid

AI ersätter yngre medarbetare i techvärlden: "Kämpar"

tech
Uppgifter som tidigare gick till yngre medarbetare kan nu enklare lösas av AI. (Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT)
Johannes Stenlund
Johannes Stenlund
Uppdaterad: 21 maj 2025Publicerad: 21 maj 2025

Det har blivit svårare att få in en fot hos de stora techbolagen – och ett skäl till det är AI, visar en ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Silicon Valley har länge förknippats med ungdomlig entusiasm och outtröttlig arbetsmoral.

Startups och techjättar rekryterade i regel nyutexaminerade med hopp om att forma dem till framtidens tekniska ledare.

Missa inte: Juniora kodare hotas av AI – men erfarna utvecklare blomstrar. Realtid

Men med AI:s snabba framväxt håller den eran på att ta slut. En ny rapport visar att de första jobben i karriären är på väg att försvinna – och att unga inte längre har samma roll i techvärlden, skriver Business Insider.

”Kämpar för att hitta in”

Sedan pandemin har anställningar av nyutexaminerade hos de stora techbolagen halverats – och trenden är liknande bland startups.

Företagen söker nu i större utsträckning självgående och erfarna medarbetare som snabbt kan skapa resultat utan särskilt mycket handledning.

Företag som Google anställer fortfarande många yngre, men det finns tecken som pekar på att andelen minskar. (Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT)
ANNONS

AI har snabbat på den här förändringen. Uppgifter som tidigare gavs till utvecklare på en mer junior nivå – som felsökning eller enklare kodning – hanteras idag ofta av AI-verktyg.

”Tech-startups har länge varit synonyma med ungdomar. Men i dag visar våra data att många av samma yrkesverksamma i början av karriären kämpar för att hitta en väg in”, säger Heather Doshay på Signalfire, som har stått för rapporten.

Missa inte: Är AI mer mänsklig och empatisk än din läkare? Dagens PS

ANNONS

Svårt att skaffa erfarenhet

Det är inte längre själva kodskrivandet som är det arbetsgivarna letar efter, utan förmågan att förstå, styra och integrera AI-lösningar på ett strategiskt sätt.

Denna typ av erfarenhetsbaserad kompetens återfinns oftare hos äldre tekniker, vilket också förklarar varför genomsnittsåldern på techanställda har ökat med tre år sedan 2021.

Företag tre år efter unga i AI-rejset

OpenAI:s vd ser en digital klyfta som kan avgöra framtidens konkurrenskraft.

Företagen lägger nu en större del av sina resurser på roller inom maskininlärning och dataanalys, medan funktioner som design och marknadsföring minskar.

ANNONS

Samtidigt breder den så kallade ”erfarenhetsparadoxen” ut sig. Unga söker jobb för att få erfarenhet, men får inga jobb eftersom de saknar just erfarenhet, skriver Harvard Business Review.

Besvikna på tappade förmåner

För nyutexaminerade innebär detta att traditionella vägar in i techbranschen inte längre räcker. Alternativa vägar som frilansprojekt, bidrag till öppen källkod, bootcamps och AI-kompetens blir allt viktigare för att få in en fot i branschen.

Även om teknologin temporärt minskar behovet av juniora anställda varnar rapporten för långsiktiga konsekvenser.

Techsektorn brottas också med andra problem, där många medarbetare menar att man har tappat de förmåner som tidigare var en viktig del av upplevelsen.

Missa inte: När AI blir chef – kontrollfreaket från helvetet. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS