Kina rusar fram i AI-utvecklingen, trots försök från USA att hålla hindra landet. Nu ger två företag, Tencent och Baidu, en inblick i hur de lyckas.
Tencent och Baidu visar korten – så rundar de USA:s AI-blockad


Mest läst i kategorin
USA har infört begränsningar av exporten av avancerade AI-chip. Även om Donald Trump har öppnat för att lätta något på dem finns grundtanken kvar: Kina ska inte kunna dra nytta av de bästa amerikanska chipen i AI-racet.
Men kinesiska företag som Tencent och Baidu lyckas ändå med rejäla framsteg på AI-sidan.
Missa inte: Nvidia: USA:s chipförbud stärkte bara Kina. Realtid
Nu kommer rapporter om hur dessa företag lyckas runda reglerna, skriver CNBC.
Skapat eget lager
Det var under sina senaste kvartalsrapporter som båda bolagen gav vissa antydningar om hur de arbetar för att fortsätta utveckla artificiell intelligens, trots minskad tillgång till toppchip från amerikanska tillverkare som Nvidia och AMD.

Tencent, vars vd är grundaren Ma Huateng, berättade att de har byggt upp ett stort lager av grafikprocessorer (GPU:er), som är centrala för att träna stora AI-modeller.
Bolaget menar att man effektivt kan använda ett begränsat antal chip för fortsatt träning av nya AI-generationer, bland annat genom smart resursanvändning och mjukvaruoptimering.
Missa inte: AI-kampen hårdnar – Kina närmar sig USA. Realtid
Senaste nytt
Har ett heltäckande system
Förutom lagring av chip har Tencent även investerat i utvecklingen av mindre AI-modeller som kräver mindre beräkningskraft.
Företaget utforskar dessutom användningen av skräddarsydda chip och lokalt tillgängliga halvledare, något som anses bli allt viktigare när nya modeller kräver effektiv drift snarare än maximal beräkningskapacitet.

Tencent stämplas som ”militärföretag” – aktien rasar
Det får aktien i det kinesiska företaget att falla pladask.
Baidu, å sin sida, lyfter fram sina ”full stack”-kapaciteter som nyckeln till att hantera chipbristen.
Företaget kombinerar sin molninfrastruktur, AI-modeller och användarapplikationer i ett heltäckande system.
Inhemsk industri går framåt
Genom att äga hela teknikstacken har Baidu möjlighet att sänka kostnaderna och optimera sin användning av de chip de har tillgång till.
Både Tencent och Baidu framhåller också de framsteg som gjorts inom Kinas inhemska halvledarindustri.
Missa inte: Huawei – från sanktionerad till självsäker techjätte. Realtid
En hel del av de amerikanska exportkontrollerna har införts för att undvika just detta, men Kina har ändå lyckats bygga sina egna produkter, som Voice of America har rapporterat om.
Även om dessa chip inte når samma prestanda som amerikanska motsvarigheter bedöms de utgöra en stabil grund för framtida AI-utveckling i landet.
Uppnått viss framgång
Experter noterar att Kina har varit konsekvent och ambitiöst i att bygga sitt eget system för halvledare.
”Kina har också utvecklat sitt eget inhemska halvledarekosystem, hela vägen från material till utrustning till chips och förpackningar. Olika segment har gjort varierande framsteg, men Kina har varit förvånansvärt konsekvent och ambitiöst i detta mål, och man måste erkänna att de har uppnått viss framgång”, säger Gaurav Gupta, analytiker på Gartner, till CNBC.

Mot alla odds – Kinas techjätte reser sig
Inte många trodde att Huawei skulle klara av att stå upp mot USA.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.