Inte många trodde att Huawei skulle klara av att stå upp mot USA. Nu är dock techjätten, som kopplas till den kinesiska regimen, mer central än någonsin.
Mot alla odds – Kinas techjätte reser sig


Mest läst i kategorin
När USA svartlistade Huawei 2019 på grund av misstankar om spionage såg det ut som slutet för den kinesiska techjätten på den globala smartphone-marknaden.
I västvärlden fanns en växande misstro mot företaget och dess täta kopplingar till den kinesiska regimen.
Missa inte: Nvidia mot väggen när Huawei ökar tempot i chipkriget. Realtid
Men trots ett omfattande nät av restriktioner har Huawei inte bara överlevt utan till och med stärkt sin ställning som en central aktör i Kinas kamp för att uppnå teknologisk självständighet, skriver Bloomberg.
Förbjöd export till Huawei
USA:s åtgärder inleddes med att förbjuda amerikanska företag att sälja komponenter till Huawei och utvecklades senare till bredare exportkontroller.
Dessa begränsningar förhindrade även utländska tillverkare, som Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, att leverera avancerade chip till företaget om amerikansk teknik användes i produktionen.
Under Joe Bidens tid som president skärptes reglerna ytterligare, särskilt mot halvledarsektorn.

Trots dessa hinder lyckades Huawei 2023 lansera Mate 60-smartphonen, som innehöll ett inhemskt utvecklat 7-nanometers chip – ett teknologiskt genombrott som överraskade många i väst.
Chipet tillverkades av Semiconductor Manufacturing International Corp, ett annat kinesiskt företag under amerikanska sanktioner.
Missa inte: Muthärva – nu svartlistar EU organisationer. Dagens PS
Senaste nytt
Eget operativsystem
Huawei har dessutom utvecklat sitt eget operativsystem, HarmonyOS, i kölvattnet av Android-förbudet. Det har nu installerats på över 800 miljoner enheter.
Företaget har också expanderat till elbilssektorn och slutit avtal med etablerade bilmärken som Mercedes-Benz och BMW.

USA ville stoppa Huawei – hotar Nvidia på AI-marknaden
Kan förändra spelreglerna på den globala chipmarknaden.
USA:s farhågor handlar dock inte bara om smartphones och nätverk. Huawei ses som en nyckelspelare i Kinas bredare satsning på artificiell intelligens och avancerade halvledare.
Amerikanska handelsdepartementet har varnat för att använda Huaweis AI-chip Ascend var som helst i världen – med hänvisning till möjliga brott mot exportkontroller, skriver Financial Times.
Ses som förlängning av staten
Kritiker menar att Huawei fungerar som ett förlängt verktyg för den kinesiska staten i en geopolitisk kapplöpning.
Företaget har tidigare anklagats för att ha stulit teknologi från amerikanska företag som Cisco, Motorola och T-Mobile, samt för att ha finansierat forskning vid amerikanska universitet i det fördolda.
Huawei förnekar dock alla anklagelser om samarbete med den kinesiska regeringen i syfte att spionera. Företaget har istället hävdat att de amerikanska åtgärderna i grunden handlar om att bevara USA:s teknologiska dominans.

Huawei chockar USA – fördubblar produktionen av AI-chip
Ett teknologiskt genombrott från Huawei kan förändra maktbalansen i halvledarindustrin.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.