Kinas AI-strategi förvandlas nu till ett globalt maktverktyg. Medan USA fokuserar på visioner om superintelligens satsar Peking på konkret dominans.
Elektricitet eller kärnvapen? Kinas annorlunda syn på AI


Mest läst i kategorin
Kampen om världsherraväldet inom artificiell intelligens har tagit en ny vändning. I väst talas det om superintelligens och regleringar. I öst talas det om tillämpningar – och vinster.
Samtidigt som USA:s chipbolag tvingas backa från Kina, fyller kinesiska aktörer snabbt vakuumet med egna lösningar.
Missa inte: Kinas industri pressar väst: ”Helt beroende”. Realtid
Enligt The Economist satsar USA på att bli först med så kallad AGI – artificial general intelligence – där modeller inte bara imiterar mänskligt tänkande utan också förbättrar sig själva.
Men medan amerikanska techledare talar om AI som ett ”nytt Manhattanprojekt”, är Xi Jinpings syn mer jordnära.

Jensen Huang: Litar på Trumps vision
Det amerikanska handelskriget mot Kina orsakar problem för Nvidia.
”Praktisk användning”
I april uppmanade han sin ledning att behandla AI som elektricitet – inte kärnvapen.
”Amerikanska företag fokuserar på modellen, men kinesiska aktörer betonar praktisk användning”, säger Zhang Yaqin, tidigare Baidu-chef och nu AI-professor vid Tsinghuauniversitetet.

Det handlar om AI i fabriker, logistik och vardagsappar – snarare än science fiction-drömmar. Det är också här Kina redan visat sig farligt effektivt: e-handel, betalningssystem och övervakningsteknik är områden där landet har sprungit förbi väst.
Samtidigt hettar konkurrensen till även inom Kina.
Senaste nytt
Pressar tillbaka USA
De tre internetjättarna Baidu, Alibaba och Tencent slåss om AI-marknadsandelar tillsammans med uppstickare som Bytedance och Huawei, rapporterar The Economist.
Det handlar om tre nivåer: molntjänster, AI-modeller och AI-applikationer – och på alla fronter pressas USA tillbaka.

AI-experten: Så påverkas Sverige av nya historiska globaliseringen
Globaliseringen är inte död – den har bara bytt skepnad. Det menar världsledande ekonomiprofessorn Richard Baldwin.
Baidus molnverksamhet växte med 42 procent i årets första kvartal. Alibaba expanderar globalt.
Tencent lanserar nya funktioner i WeChat som bygger på både egna och externa modeller. Bytedance, mest känt för Tiktok, bygger också egna infrastrukturer.
”Har blivit formidabla”
Nvidia, det amerikanska chipföretaget vars hårdvara är ryggraden i västvärldens AI-boom, känner nu trycket.
Bolagets vd Jensen Huang varnar för att Huawei – som är svartlistat av USA – nu producerar AI-chips som i prestanda närmar sig Nvidias toppmodeller.
Läs även: AI-haveri hotar Sverige – ny strategi ska rädda konkurrenskraften. Realtid
”Kinesiska konkurrenter har blivit formidabla”, säger Huang till Bloomberg.
Samtidigt menar han att USA:s exportrestriktioner till Kina kan få motsatt effekt: istället för att hindra utvecklingen pressar de fram kinesiska alternativ – som snabbt vinner mark.
Förlorar åtta miljarder på ett kvartal
Nvidia väntas förlora åtta miljarder dollar i försäljning till Kina bara detta kvartal.
Medan USA drömmer om framtida intelligensgenombrott, bygger Kina in AI i vardagens alla skikt. I mars lanserades kampanjen ”AI+” – med fokus på att integrera AI i befintliga industrier.
Detta parallellt med en intern ideologisk linje där AGI snarare ska vara ett verktyg för mänsklig utveckling än ett mål i sig.
”Kinas regering verkar mer intresserad av att lösa konkreta problem – som ekonomisk tillväxt – än att skapa världens första superintelligens”, sammanfattar Karson Elmgren vid tankesmedjan RAND.

Svenskarna har fått nog av lågprisjättarna från Kina
Varnar för snedvriden marknad.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.