Frida Bratt om dödsspiralen i SBB: ”Avgången var oundviklig”

Taggar i artikeln

Frida Bratt Ilija Batljan Nordnet SBB
Frida Bratt, Nordnet,Frida Bratt, Nordnet,
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Publicerad
Uppdaterad

Istället för att hata blankare och blankarfirmor som riktar in sig på ens favoritaktie kan en lärdom vara att åtminstone ta del av blankares kritik och själv värdera den. Det säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till Realtid, med anledning av krisen i SBB.

Anders Frick

Ilija Batljan avgår som vd för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden och ersätts av Leiv Synnes –  något som Realtids krönikör Per Lindvall jämför med att flytta runt solstolarna på Titanics däck. 

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, konstaterar att SBB:s aktie fortsätter att locka intresserade köpare – trots krisen.

– Vi ser att sparare har fortsatt att köpa SBB ända sedan dödsspiralen för aktien började. Aktien fortsatte även att nettoköpas i fredags när Ilija Batljan meddelade sin avgång, men i lite lägre utsträckning. Min bild är att många sparare köpt in sig i Ilija Batljans visioner, och kanske samtidigt fått intrycket att SBB är en stabil aktie utifrån det bestånd som bolaget äger. Att Ilija Batljan själv talat om ”en ny folkaktie” har sannolikt bidragit till att aktien nu är lika ägd som just de traditionella stora folkaktierna, med skillnaden att SBB haft och har en helt annan riskprofil, säger Frida Bratt till Realtid.

Annons

Hon menar att Ilija Batljans personliga inställning och agerande har fått många att vilja investera i bolaget.

– En bidragande faktor till att Ilija Batljan lockar så många är att han är en stark och väldigt kommunikativ företagsledare, med vad som åtminstone har uppfattats som ett äkta engagemang för mindre aktieägare. Han hade inga problem att få privatspararna på sin sida i det så kallade ”blankarbråket” , där han i sin framgångsrika retorik ställde SBB-blankare mot småsparare, säger hon.

I december 2021 utlovade Ilija Batljan i programmet Uppesittarkväll höjd aktieutdelning de närmaste 100 åren – ett löfte som drogs tillbaka den 9 maj i år. 

Annons

– Jag tror att han har uppfattats som närvarande och nära marknaden, med konsekvensen att sparare har trott på hans utfästelser om att bolaget mår bra. När haveriet nu är ett faktum är det min bild att Ilija Batljan stod i vägen för ett någorlunda återupprättande av förtroendet för bolaget, och att avgången därför var oundviklig, säger Frida Bratt.

Hur bör småsparare tänka när det forsar fram positiva nyheter om exempelvis SBB i flödet?
– Som aktieägare som investerat pengar men kanske också känslor i SBB och Ilija Batljan är det viktigt att inte hamna i fällan där man endast selektivt tar in information som passar ens redan utarbetade bild av läget. Detta är extra lätt hänt i vår tid med sociala mediers algoritmer som gör att vi riskerar att endast ta del av kommentarer och åsikter som rimmar med de vi redan har. Istället för att börja hata blankare och blankarfirmor som riktar in sig på ens favoritaktie kan en generell lärdom vara att åtminstone ta del av blankares kritik och sedan själv värdera den, säger hon.

Finns det något annat kring Ilija Batljans avgång som du saknar i debatten?
– En aspekt som inte riktigt berördes i samband med hans avgångsbesked är det faktum att han sitter kvar i styrelsen. Ilija Batljan har stått för vidlyftighet, i både kommunikation och affärer – kommer detta att fortsätta prägla bolaget? Generellt är det en viktig fråga att ställa sig om bara vd:s avgång alltid räcker för att återupprätta förtroendet för ett krisande bolag, säger Frida Bratt.

Annons

 

Annons