Finans Nyhet

Fondbolagens Förening uppmanar Pensionsmyndigheten skrota Premiepensionens upphandlade fondtorg

Taggar i artikeln

Fondbolagens förening PPM
PPM Fondbolagens FöreningPPM Fondbolagens Förening
Fredrik Nordström, vd på Fondbolagens förening. Foto: Fondbolagens förening
Publicerad
Uppdaterad

Fondbolagens Förening ställer sig starkt frågande till Pensionsmyndighetens slutsatser angående premiepensionens reform och anser att nästa steg i reformen med ett upphandlat fondtorg bör skrotas. 

Marlene Sellebraten

– Pensionsmyndighetens utvärdering visar att steg 1 har varit framgångsrikt och att premiepensionens fondtorg idag är en trygg plats för spararna. Från att tidigare ha varit ett öppet system med anslutningsförfarande har man nu infört höga krav i ett ansökningsförfarande. Att gå vidare med förslagen om statlig upphandling av fonder skulle inte öka tryggheten utan tvärtom betyda större risker med pensionsspararnas pengar.

Det säger Fredrik Nordström, vd på Fondbolagens förening, i ett pressmeddelande i det han uttalar sig om den nyss av Pensionsmyndigheten överlämnade utvärdering av premiepensionens fondtorg till pensionspolitikerna. 

– Mot bakgrund av Pensionsmyndighetens utvärdering uppmanar vi Pensionsgruppen och regeringen att ompröva beslutet att gå vidare med en statlig upphandling av fonder till premiepensionens fondtorg. Det är ett onödigt och riskfyllt steg som inte skulle ge svenska pensionssparare några fördelar, skriver han.

Annons

Reformen har redan möjliggjort att ställa de önskade kraven på fonders pris och kvalitet  

Pensionsmyndigheten anser i sin utvärdering av den reform av premiepensionssystemet som infördes 1 november 2018 att inte bara konsumentskyddet inom premiepensionen, utan även förtroendet för premiepensionssystemet har stärkts och kvaliteten på fontubudet ökat. Vidare har, enligt Pensionsmyndighetens utvärdering, tidigare problemen med ett antal aktörer är åtgärdats och  trygga alternativ för spararna erbjuds via Premiepensionens fondtorg. Samtidigt föreslår Pensionsmyndigheten att tillsynsinsatserna borde öka genom att ett samarbetsavtal med Finansinspektionen och att Konsumentverket borde ges ökade resurser, vilket Fondbolagens förening stödjer.

Sedan reformen infördes, vilken skärpte kriterierna för de fonder och fondbolag som vill vara en del av premiepensionens fondtorg, Pensionsmyndigheten har ingått nya avtal med fondbolag som ansökt om att vara med och kunna erbjuda fonder på fondtorget. Antalet fonder på torget har under tiden minskat med ca 40 procent med anledning av den omfattande dokumentation som krävts, skriver Fondbolagens Förening, som anser att det inte finns något behov för ett upphandlat fondtorg då Pensionsmyndigheten redan idag kan ställa alla de krav man önskar på fonders pris och kvalitet för att de ska få anslutas till fondtorget. 

– Det innebär att det inte finns några kvalitetsskäl för riksdagen att gå vidare och införa en statlig upphandling av fonder till torget, säger Fredrik Nordström. Den enda skillnad en statlig upphandling skulle leda till är att tjänstemän då kommer att peka ut de fonder som pensionsspararna ska få tillgång till. Att staten ska välja ”vinnare” bland fonder är dock en riskabel modell som skulle skapa nya problem för pensionsspararna. Det finns självklart ingen garanti för att de fonder som hittills gett bäst avkastning också kommer att göra det framöver. Vill man sortera bort fonder med höga avgifter har Pensionsmyndigheten den möjligheten redan idag eftersom man styr över prisrabatterna på fondtorget och t.ex. kan sätta ett tak för hur mycket en fond får kosta, kommenterar Fredrik Nordström.

Annons

Han fortsätter:

– En upphandling kommer dessutom att begränsa möjligheterna för spararna att välja de alternativ som passar dem bäst. Återkommande upphandlingar, där nya fonder väljs ut av staten, kommer också att tvinga fram en flytt av stora kapitalvolymer. Det gynnar i sin tur stora indexfonder och kan på sikt hota försörjningen av riskkapital till mindre svenska företag. Den unika modell som utredningen om statlig upphandlade fonder lade fram förra året står dessutom i strid med EU-rätten, enligt ledande svenska experter på offentlig upphandling och statens egna myndigheter. Upphandling skulle därför behöva ske enligt LOU (Lagen om Offentlig Upphandling) som utredaren Mikael Westberg själv har avfärdat som olämplig för premiepensionssystemet. 

Annons