Annons

Annons

PPM

Bara ett litet antal förvaltare klarar att slå index över tid. Däremot har Fondbolagens förening rätt i att de aktiva fonderna är prisvärda i PPM-systemet, skriver Realtids krönikör Claes Folkmar.

Allt fler kritiska röster höjs mot förslaget om att ersätta dagens premiepensionssystem mot ett statligt upphandlat fondtorg. Utgångspunkten för förslaget genomsyras av storbrorperspektiv och ett utvecklingsfrånvänt synsätt anser Realtids Claes Folkmar.

Mikael Westberg är klar med sin utredning om premiepensionens framtid. Realtid har talat med utredaren om fondbranschens kritik, avgifternas betydelse och den nya myndigheten.

En ny statlig upphandlande myndighet ska välja ut de fonder som ska få finnas på premiepensionssystemets fondtorg. Fredrik Nordström, vd på Fondbolagens Förening är kritisk.

Per H Börjesson, Spiltans grundare, största ägare och Spiltan Fonders ordförande, har sin egen investeringsfilosofi. Den går inte sällan emot finansiell teori och hur de stora kapitalförvaltarna arbetar.

Det blir allt svårare för mindre och nystartade fondbolag att bedriva verksamhet i Sverige. Detta är oroväckande eftersom en väl fungerande konkurrens är en mycket viktig faktor för en marknads möjligheter att utvecklas och hålla sig relevant. Det skriver Fredrik Pettersson, vice vd för Fondbolagens förening.

Hittills i år har endast 16 nya fonder startats i Sverige, knappt hälften av det normala antalet. Antalet nedlagda fonder är samtidigt fler i år än normalt.

Skandalerna kring enskilda förvaltare och debatten om nya regler för Premiepensionen gör att spararna inte kan se skogen för alla träden. PPM är fantastiskt bra och skapar många nya miljonärer. Investment  AB Spiltan:s vd Per Håkan Börjesson förklarar varför.

Sidor