Realtid

Kalkylerna spricker – fastighetsbolagen drar i nödbromsen

kalkylerna
Fastighetsbolagen bromsar nyproduktionen i takt med att bostadsöverskottet växer. (Foto: Helena Landstedt/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 15 maj 2025Publicerad: 15 maj 2025

Byggkranar står stilla och lägenheter gapar tomma. Svensk bostadsmarknad genomgår ett historiskt skifte – från brist till överskott. Fastighetsbolagen tvingas nu anpassa sig till hyresgästernas marknad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bostadsbristen som präglat svensk ekonomi- och samhällsdebatt har på flera håll övergått till ett bostadsöverskott.

Antalet vakanta lägenheter i allmännyttan har dubblerats mellan 2023 och 2024, enligt en färsk rapport från Sveriges Allmännytta.

Missa inte: Kommer Batljan tappa greppet om SBB till norske miljardären? Realtid

I dag har 64 procent av de kommunala bostadsföretagen vakanser.

”Det har skett ett paradigmskifte. Tidigare var det hyresvärdens marknad, i dag är det hyresgästens”, säger Thomas Gustafsson, marknadschef på Hyresbostäder Norrköping, till Affärsvärlden.

Byggplanerna skrinläggs

I Norrköping har efterfrågeminskningen varit kraftig. Kommunens bostadsbolag lockar nu med omfattande hyresrabatter: 1 500 kronor per månad första året, 1 000 kronor andra året och 750 kronor tredje året.

Den största procentuella ökningen av vakanser ser vi i Halland, där antalet har ökat med 1 150 procent. I Södermanland har vakanserna ökat med hela 530 procent, enligt siffror från Sveriges Allmännytta.

ANNONS

Samtidigt har byggandet störtdykt. Förra året påbörjades inte ens 30 000 nya bostäder. Det kan jämföras med 2021, då nära 70 000 byggstartades, enligt Affärsvärldens granskning.

kalkylerna
I år planerar Balder ett enda bostadsrättsprojekt. (Foto: Caisa Rasmussen/TT)
ANNONS

”Svårt få ihop kalkylerna”

De stora fastighetsbolagen har drastiskt dragit ner på byggtakten. Heimstaden (börskurs Heimstaden) byggstartade 2 465 lägenheter år 2021. För 2024 och 2025 har bolaget helt slopat nyproduktion.

”Det är svårt att få ihop byggkalkylerna”, säger Peter Boman, head of investment på Heimstaden, och fortsätter: ”Värdena på nyproduktion har sjunkit samtidigt som kostnaderna har ökat kraftigt.”

Professor i ekonomi föreslår höjd fastighetsskatt

För att finansiera uppristningen av Sveriges försvar.

Erik Selins Balder (börskurs Balder) har blivit ytterst selektiva. Bolaget har ett börsvärde på 81 miljarder kronor.

I år planerar bolaget endast att påbörja ett enda bostadsrättsprojekt i Sundbyberg med 60 lägenheter.

ANNONS

”Återhämtningen går långsammare än jag trodde. Dock fungerar projekt som har ett bra läge”, förklarar Emil Engelbrektsson, Sverigechef för fastighetsutveckling på Balder.

Läs även: Maktspelet i Castellum hårdnar – Akelius fortsätter köpa aktier. Dagens PS

Demografiska trender ritar om kartan

Boverket har nedreviderat behovet av nya bostäder med 77 000 enheter för de kommande tio åren. Huvudorsaken är förändrade demografiska prognoser och en lägre förväntad befolkningstillväxt.

Förändringen märks även hos arkitektkontoren. Sveriges mest kända arkitekt Gert Wingårdh har på tre år tvingats minska personalstyrkan från 200 till 120 anställda.

kalkylerna
Wallenstams fokus på storstäderna ger fastighetsbolaget medvind. (Foto: Jessica Gow/TT)

Omsättningen sjönk från 195 miljoner kronor 2021 till 127 miljoner 2023, med ett negativt rörelseresultat på 16 miljoner.

”Sverige växer inte. Vi kommer nog inte att ha behovet av nybyggnad framåt som vi tidigare har haft. Vi kommer nog mer ägna oss åt ombyggnad och förvaltning”, säger Wingårdh till Affärsvärlden.

ANNONS

Storstäderna fortfarande undantag

Vakansgraderna ökar i medelstora städer och på mindre orter. Men i storstäderna ser situationen fortfarande annorlunda ut.

”I Stockholm, Göteborg och Malmö är vakanserna i stort sett obefintliga”, enligt Tomas Ernhagen, chefekonom på branschorganisationen Fastighetsägarna.

Nya misstankar kring Engelberts lyxaffärer

Försäljning av ”spöktomter” i lyxigt område och konst till misstänkt underpris.

Wallenstam (börskurs Wallenstam), med fokus på attraktiva lägen i Stockholm och Göteborg, rapporterar fortsatt stark efterfrågan och hade vid årsskiftet cirka 1 300 lägenheter i produktion.

En marknad i förändring

Den nya verkligheten tvingar fram kreativa lösningar. Balder har exempelvis köpt 140 osålda lägenheter i prestigeprojektet Karlatornet i Göteborg, där bolaget nu hyr ut ett 80-tal för att behålla prisbilden på marknaden.

”Man kan inte gå ut med drygt 100 lägenheter på en och samma gång. Istället hyr vi ut den absoluta majoriteten och så säljer vi av styckvis lite långsammare”, förklarar Engelbrektsson.

ANNONS

Missa inte: Dryga böter och höjd moms på turisters Airbnb-boende i Spanien. News55

Även estetiken förändras i spåren av en mer återhållsam marknad, menar Wingårdh.

”Det är definitivt ett mode att återanvända saker och ting. Vi tycker det är snyggt med återanvänt tegel eller en träbit. Tidigare letade man perfektion, det gör man inte längre”, säger han.

Stockholms ”fulaste byggnad” ska byggas ut

Bakom projektet står den internationellt erkända arkitekten Mia Hägg.

Tar åratal att bygga

Frågan blir nu hur fastighetsmarknaden ska balansera dagens överskott med framtidens potentiella efterfrågeökningar – i ett land där bostadsbyggande kräver långsiktig planering.

”Utmaningen framåt blir att ha en viss beredskap när behovet av fler bostäder återuppstår. För vi vet att det kan ta upp till tio år i vissa kommuner att ta fram en detaljplan och ett bygglov”, varnar Sofia Hansdotter, expert på fastighetsutveckling vid Sveriges Allmännytta.

Läs även: Rekordstor fastighetshärva avslöjad: ”Oerhört allvarligt”. Realtid

ANNONS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

Simon Kronö
Simon Kronö

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS