Efter Northvolts konkurs har bostadsmarknaden i Skellefteå vänt från stekhet till iskall. Även om fallet Skellefteå är extremt är det ett av flera exempel på vakanser och obalans på den svenska bostadsmarknaden.
Bostadsöverskottet växer – trots bostadsbrist


Mest läst i kategorin
Konsekvenserna för Northvolts konkurs har blivit omfattande – inte minst på bostadsmarknaden när tusentals arbetare inte längre behövs. Många lägenheter står nu tomma, vilket har lett till fler vakanser.
Det har märkts bland annat i villapriserna som sjunkit från 3,2 miljoner kronor 2022 till 2,4 miljoner kronor, skriver Dagens Nyheter.
Missa inte: Bostadskrisen hotar Sveriges klimatomställning. Realtid
Enligt en undersökning gjord av Qasa, Sveriges största tjänst för hyresuthyrning, har lediga hyresbostäder ökat från 25 till 202 – en ökning med 708 procent. Den här veckan ligger hela 300 bostäder ute på sajten för uthyrning.
Nybygge påverkas mest
”Det är en exceptionell utveckling. Vi brukar inte se att det spretar iväg så mycket som det gör i det här fallet”, säger Isabelle Purits, kommunikationschef på Qasa till DN.
Även nybyggen har påverkats.

Kommunala bostadsbolaget Skebo bygger nu 450 nya lägenheter, som ska slutföras. Men två projekt på planeringsstadiet med totalt 350 lägenheter har pausats.
”De som har flyttat till Skellefteå för att jobba på Northvolt har fått sina lägenheter i framför allt nyproduktion. Och det är där vi också ser den största uppsägningen och får mest vakanser”, säger Anna Ersson, kund- och marknadschef på Skebo till TT.
Senaste nytt
Parallella verkligheter i kommunerna
Skellefteå är förmodligen det mest extrema exemplet på hur efterfrågan på bostadsmarknaden förändras.
Men det finns fler exempel.
För första gången rapporterar nu lika många allmännyttiga bostadsföretag ett överskott som ett underskott av bostäder, visar Sveriges Allmännyttas nya marknadsrapport ”En tudelad bostadsmarknad”.

Bör man kunna välja standard på bostäder som man väljer bil?
Förenklade byggregler har blivit ett hett debattämne bland sakkunniga.
”Vi ser en historisk förskjutning i bostadsmarknaden där det inte längre bara handlar om bostadsbrist. I många fall handlar det också om överskott och vakanser”, säger Sofia Hansdotter, fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta.
På ett år har antalet tomma lägenheter inom allmännyttan ökat från 3 780 till 7 354. På vissa håll råder det akut bostadsbrist, särskilt för äldre.
Samtidigt har andra orter ett växande överskott av framförallt studentbostäder.
Läs även: Studentbostäder tomma trots bostadsbrist. Realtid
Kan inte dra alla över en kam
Problemen är dock inte likadana över landet och enligt en rapport från Fastighetsägarna är det generella vakansläget i landet fortsatt låg. Den ligger på cirka 1,3 procent, skriver Fastighetstidningen.
Vakanser varierar också beroende på region.

SEB-chefens hemliga lägenhetsupplägg under lupp
SEB:s vd har bott i en exklusiv lägenhet – utan att själv stå som ägare.
”Det är en paradox. På ena sidan rivningshotade hus i områden där ingen vill bo. På andra sidan unga vuxna som inte kan flytta hemifrån på grund av köer eller höga hyror i nyproducerade bostäder som finns lediga”, säger Hansdotter.
I vissa delar av landet, där det nu sker en återindustrialisering, förs en mer aktiv bostadspolitik för att möta behovet. Till exempel har energijätten Hitachi i större utsträckning engagerat sig i byggandet av bostäder i Ludvika.
Missa inte: Stockholms “fulaste byggnad” ska byggas ut. Dagens PS

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.