FinansNyhet

Deutsche Banks vd varnar för jobbslakt

Deutsche Banks vd John Cryan räknar med att ett stort antal av de 100.000 anställda i banken kommer att ersättas av robotar och AI-system närmaste åren. Foto: Deutsche Bank & Pixabay
Publicerad

Deutsche Banks vd John Cryan räknar med att "en stor andel" av bankens nuvarande personalstyrka ersätts av AI-robotar de närmaste åren. "I vår bank har vi människor som redan beter sig som robotar, då de ägnar sig åt mekaniska uppgifter", säger han.

Realtid.se

Det rapporterar Financial Times.

– Vi måste hitta nya sätt att anställda människor på och kanske behöver människor hitta nya sätt att tillbringa sin tid, sa han under ett anförande på onsdagen, enligt FT.

Cryan nämnde inte hur många av bankens 100.000 anställda som kan ersättas av robotar, men slog fast att det kommer att röra sig om ett "stort antal", skriver tidningen. Redovisningsekonomer och revisorer löper störst risk att bli av med jobbet i framtiden, enligt vd:n.

Annons

– Sanningen är att vi inte kommer att behöva så många människor. I vår bank har vi människor som beter sig som robotar i bemärkelsen att de ägnar sig åt mekaniska repetetiva arbetsuppgifter.

Uttalandet gjordes mot bakgrund av Deutsches många åtgärder som syftar till att sänka bankens kostnader. Banken har också meddelat att den ska göra en översyn av sin IT-infrastruktur samt att den ska ta bort en rad jobb och avveckla flera brnaschspecifika verksamheter.

Samtidigt tillade Cryan under sitt anförande att vissa jobb inom banken fortsatt kommer att utföras av människor. Vissa anställda kommer till och med att få mer ansvar och mer intressanta och kreativa arbetsuppgifter.

Annons

Deutsches vd är inte ensam om att varna för robotars och AI-systems påverkan på jobben. En rapport från Worl Economic Forum spår exempelvis att 5 miljoner arbetstillfällen har försvunnit till följd av automatisering år 2020.

Annons