Offentliga Hus SBB Fredrik Brodin
Fredrik Brodin, vd, Offentliga Hus. Foto: Offentliga Hus
M&A

Brodin om SBB:s drag: ”Inte något jag hade räknat med”

Att SBB köper en majoritetsandel i Offentliga Hus ser vd Fredrik Brodin som ett kvitto på att man byggt ett spännande bolag. Men SBB:s bud blev en överraskning.

Publicerad 2020-12-18

När Offentliga Hus börsnoterades i oktober sa bolagets vd Fredrik Brodin att kapitalet skulle hjälpa Offentliga Hus att växa på ett helt annat sätt. 

På fredagen 18 december, dryga två månader efter noteringen, offentliggjorde istället SBB att bolaget köpt 54,3 procent av aktier och röster i Offentliga Hus för totalt 2 139 336 476 kronor. Säljarna är Aktiebolaget Fastator, Offentliga Nordic Property Holding, CLBRM Private, SICAR på uppdrag av Compartment Real Assets och Nordact.

Att SBB förvärvar en majoritetsandel i Offentliga Hus kan ses som ett kvitto på bolagets framgångsrika arbete med börsnoteringen och även med renodlingen av verksamheten. Det blev samtidigt lite av en överraskning för Offentliga Hus vd Fredrik Brodin.

– Det är något som kan hända när man byggt ett spännande bolag med spännande möjligheter, men det är inte något jag hade räknat med, säger Fredrik Brodin till Realtid.

– Det är nu business as usual och vi ska fortsätta att göra det vi gjorde igår, det vill säga göra bra affärer och få bolaget att fortsätta att växa.

Offentliga Hus fortsätter som börsnoterat bolag såvitt SBB inte köpt alla aktier. Hur ställer du dig till detta scenario?
– Nu har SBB budplikt gentemot resten av aktieägarna. Minst 90 procent måste tacka ja och om det blir så vet vi först om en månad. Det är nu styrelsen som kommer att uttala sig om de rekommendera erbjudandet. 

Genom nyemissionen som genomfördes i samband med noteringen har Offentliga Hus en kassa på 1,1 miljarder kronor. Bolagets renodling enligt tre huvudsegment – skola/utbildning, vård och omsorg och offentliga kontor – har även den givit utdelning i form av ökat driftnetto under det tredje kvartalet 2020. I slutet av september uppgick Offentliga Hus fastighetsvärde till 8,6 miljarder kronor.

– Jag har jobbat hårt med noteringen och med att bygga ett starkt bolag. Vi får hoppas att den nya huvudägaren gillar det vi gjort och att vi kan fortsätta bygga bolaget. Vi har en stark kassa, bra fastigheter och bra personal och det är nog den kombination som SBB ser i oss och därför lagt bud på bolaget, säger Fredrik Brodin.

Hur påverkas din roll av uppköpet?
– Jag vet egentligen ingenting om det men det är en diskussion jag kommer att ha med nya ägaren. Jag avvaktar att de kontaktar mig.

Platsannonser

Logga in