Ska Donald Trump och Xi Jinping komma överens på G20-mötet? Många investerare är hoppfulla på en uppmjukning av handelskriget. Foto: Whitehouse.gov.
Ska Donald Trump och Xi Jinping komma överens på G20-mötet? Många investerare är hoppfulla på en uppmjukning av handelskriget. Foto: Whitehouse.gov.
Börs

Börsuppgång efter Trumps utspel om Kina

"Jag tror att vi har en mycket bra chans att åstadkomma något", säger USA:s president Donald Trump på G20-mötet i Osaka i Japan. Det möts av positiva reaktioner på många börser. I Stockholm är det upp för H&M men ned för Traton första handelsdagen.

Uppdaterad 2019-06-28
Publicerad 2019-06-28

På lördag ska Donald Trump och Kinas ledare Xi Jinping träffas för att diskutera lösningar på den pågående handelskonflikten. Inför mötet berättade Trump för reportrar på plats att han är positiv inför mötet. Det har fått många aktieindex att lyfta uppåt under fredagen.

Tyska DAX-index är upp 0,44 procent, brittiska FTSE 100 är upp 0,26 procent och amerikanska Nasdaq 100 är upp 0,39 procent. I Sverige är OMX30 upp 0,12 procent. Däremot är de flesta index i Kina och även Japan ned några tiondels procent.

Sett till det senaste halvåret har den svenska börsen haft sin bästa period på 19 år. Uppgången i år har varit 16 procent, jämfört med 25 procent 1998.

– Börsen har drivits av duvaktig retorik från de stora centralbankerna, säger Jonas Olavi, allokeringschef på kapitalförvaltaren Alfred Berg till TT.

Idag är Oasmia ned hela 14 procent på Stockhomsbörsen efter vd-byte och ägarbråk. Det är samtidigt första handelsdagen för lastbilsbolaget Traton. Aktien handlas ned, för närvarande på minus 1,16 procent.

Flera aktiemäklare har höjt riktkurserna för H&M som stiger på börsen, för närvarande 1,71 procent.

Platsannonser

Logga in