Annons

Annons

Handelskrig

Kinas regering meddelar på fredagen att stora framsteg har nåtts i en fas 1-avtal mellan USA och Kina.  USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att länderna ingått ett partiellt avtal.

Ett valutakrig är under uppsegling och kan sänka tillväxten i världsekonomin, säger ekonomer till Realtid. SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är orolig för att USA kommer försvaga dollarn via intervention i valutamarknaden. 

Den kinesiska yuanen sjunker till sin lägsta nivå gentemot dollarn på elva år och experter varnar nu för valutakrig. Dessutom i morgonsvepet denna måndagsmorgon att Aspia får ny CFO och att Weworks börsnotering liknar en konstinstallation.

Alla större börser i Europa vände till minus på fredagen efter att Kina meddelade planer om importtullar för fler amerikanska varor.

Fondjättarna ökar vinsterna, uppåt i Asien efter ljusning i handelssamtalen och mer positivt om den amerikanska ekonomin. Det är några av nyheterna i nyhetssvepet måndagen den 19 augusti.

Asien-börserna stiger under onsdagshandeln efter USA:s besked att skjuta upp en del av de tullar som skulle ha införts i början av september.

Börserna fortsätter tyngas av det tilltagande handelskriget efter Trumps tullhot förra veckan med uppgift om motdrag från Kina som köpstopp av amerikanska jordbruksprodukter och försvagning av valutan. 

Sidor