Ekonomin krympte oväntat och arbetsmarknaden vacklar. Nu växer trycket på Riksbanken att agera – men experterna är oeniga om tajmingen.
BNP-fall ställer Riksbanken inför ett svårt val


Sveriges BNP föll oväntat med 0,2 procent under årets första kvartal.
Bakom nedgången ligger kraftigt minskade investeringar och svag hushållskonsumtion – något som ökar trycket på Riksbanken att agera.
Missa inte: ”Slut på sötebrödsdagarna” – Riksbanken hotar småbankerna. Realtid
Enligt SCB:s färska nationalräkenskaper var det framför allt de fasta bruttoinvesteringarna som drog ner tillväxten.
Investeringarna i byggnader och anläggningar minskade med hela 3,8 procent jämfört med fjärde kvartalet 2024. Även hushållen höll i plånboken – deras konsumtion backade med 0,2 procent.

Skynda: Snart kan det bundna lånet bli dyrare
Den som funderar på att binda sitt bolån bör inte vänta för länge.
”Ajajaj – sänk räntan”
Exportnettot var dock starkt och motverkade den negativa trenden. Nettoexporten bidrog med 0,8 procentenheter till BNP, uppger SCB.
Samtidigt visar statistiken att sysselsättningen minskade med 0,1 procent och att antalet arbetade timmar föll med 0,2 procent, vilket tyder på fortsatt svag arbetsmarknad.

SEB:s (börskurs SEB) seniorekonom Robert Bergqvist reagerade kraftigt på utfallet, skriver EFN.
I ett inlägg på X (tidigare Twitter) skriver han: ”Ajajaj – sänk räntan! BNP föll 0.2 procent under första kvartalet 2025 (årstakt 0.9 procent) – klart sämre än förväntat.”
Läs även: Riksbanken ryter ifrån om Swish-störningar: ”Bristande konkurrens”. Realtid
Senaste nytt
”Trycket ökar på regeringen”
Han kritiserar riksbankschef Erik Thedéens prognos och menar att styrräntan bör sänkas till 2 procent för att möta den inhemska efterfrågesvackan.
”Trycket ökar på regeringen att spendera mer men hellre att Riksbanken sänker räntan”, skriver han vidare.

Finansinspektionen: Spara tusenlappar på att pruta på räntan
Tusentals kronor per år – så mycket kan du spara på att ifrågasätta din ränta, enligt statistik från Finansinspektionen.
Även Viktor Munkhammar på Dagens Industri ser utfallet som en signal till Riksbanken:
”Det var ett sämre utfall än väntat och blir en faktor för Riksbanken att lägga i vågskålen märkt ’sänkning'”.
Tydlig bild
Men det är inte självklart att en räntesänkning kommer redan i juni. Enligt Munkhammar krävs ett oväntat lågt utfall i maj månads KPI för att tippa vågskålen i den riktningen.
Sammantaget är bilden tydlig: Sveriges inhemska ekonomi går på sparlåga, medan exporten står pall. Riksbanken står inför ett dilemma – och en möjlig kursändring.
Läs även: Riksbankens kontantplikt får mothugg. Realtid

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.