Realtid

Riksbanken ryter ifrån om Swish-störningar: "Bristande konkurrens"

Riksbanken
Om det bara finns en stor aktör finns inte mycket valmöjligheter om den aktören får problem", säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys på Riksbanken. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 27 maj 2025Publicerad: 26 maj 2025

Riksbanken har öppnat slussarna för nya betaltjänster, men storbankerna håller tillbaka. Efter återkommande störningar riktas nu kritik: ”Svensk betalningsmarknad behöver steppa upp.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter flera allvarliga störningar i Swish och Bank-id växer kraven på alternativ till de dominerande digitala tjänsterna.

Riksbanken har öppnat upp sitt betalningssystem för fler aktörer, men storbankerna tvekar att agera – trots att möjligheten till sekundsnabba betalningar finns.

Missa inte: Swish ökar i omsättning – lanserar ny funktion. Realtid

Under det senaste året har Swish drabbats av över 180 incidenter, enligt SVT:s granskning.

32 gånger har tjänsten legat nere helt och ytterligare 152 gånger har problem drabbat specifika bankers kunder, framför allt Nordea (börskurs Nordea).

Nytt betalsystem i Sverige från 2026 

Efter kabelbrott i Östersjön utvecklas ett reservsystem för kortbetalningar i Sverige. 

”Lägre innovation och stagnering”

Samtidigt har mobilt Bank-id utsatts för upprepade överbelastningsattacker. Dessa störningar väcker frågor om sårbarheten i Sveriges digitala betalningsinfrastruktur.

ANNONS

”Bristande konkurrens leder till lägre innovation och stagnering. Om det bara finns en stor aktör finns inte mycket valmöjligheter om den aktören får problem”, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys på Riksbanken, till SVT Nyheter.

Bank-id
Även bank-id har haft problem och legat nere. (Foto: Oscar Olsson/TT)

I ett försök att främja ökad konkurrens öppnade Riksbanken i november upp det centrala betalningssystemet RIX-INST för fler än Swish.

Systemet möjliggör omedelbara transaktioner mellan banker – men än så länge har endast ett fåtal aktörer, som Banking Circle, Northmill och Lunar, valt att ansluta sig.

ANNONS

”Enorma pengar att tjäna”

”Vi hoppas att banker som anslutit sig skapar tjänster för omedelbara betalningar som både privatpersoner och företag efterfrågar, sa Christina Wejshammar, chef för betalningsavdelningen på Riksbanken, i ett pressmeddelande i november förra året.

Att så få banker utnyttjat möjligheten väcker kritik. Enligt Mats Persson Bergius, kommersiell chef på Lunar, handlar det delvis om pengar.

Erik Thedéen: Matbutiker, Klarna och Swish måste rusta för krig

De svenska betalsystemen måste rusta för kris och krig, varnar riksbankschefen.

ANNONS

”Det finns enorma pengar att tjäna på att hålla många personers pengar ytterligare en dag på ett konto”, sa han tidigare i år till Finansmarknaden.

Branschorganisationen Swefintech pekar också på bankernas ägarroll som ett hinder.

”För att något ska hända behöver bankerna öppna upp för sina kontokunder att kunna välja andra alternativ. När de inte gör det händer ingenting”, säger generalsekreteraren Roslana Cederhage till SVT.

Läs även: Bankerna badar i pengar – men peaken kan ha nåtts. Realtid

Konservativ banksektor

Samtidigt menar Svenska Bankföreningen att ökad konkurrens inte nödvändigtvis löser problemet med cyberhot.

”Den typ av hotaktör som utför den här typen av attacker är mycket resursstark och kan störa flera tjänster samtidigt”, skriver organisationen i ett mejl.

Falska swish – så undviker du att bli lurad

De är svåra att stoppa och det är lätt att bli lurad i stressade lägen.

ANNONS

Riksbankens ambition att skapa ett öppnare och mer robust system möter alltså motstånd i en konservativ banksektor.

Om Sverige ska minska sin digitala sårbarhet och samtidigt främja innovation inom betaltjänster, krävs inte bara teknisk infrastruktur – utan också vilja till förändring från de etablerade aktörerna.

Missa inte: Kreditlag klubbas igenom – kan få lånesajter att falla. Realtid

ANNONS

ANNONS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

ANNONS
ANNONS