Allt färre ställen accepterar kontanter som betalningsmedel i Sverige. Nu vill Riksbanken införa plikt att acceptera kontanter för vissa typer av varor.
Riksbankens kontantplikt får mothugg


Mest läst i kategorin
Kontanternas framtid har varit ett omtvistat ämne. I många år sjönk kontantanvändningen, men på senare tid har det höjts röster om att kontanterna måste få vara kvar.
Riksbanken är en av dem.
Missa inte: Riksbankens krav: Kortbetalning offline och kontanttvång. Realtid
Nu ställer man sig bakom flera centrala förslag från Kontantutredningen, bland annat att införa kontantplikt för försäljning av livsnödvändiga varor som mat, mediciner och vård.
Riksbanken: Dra lärdom av strömavbrottet
Det framgår i ett remissvar som publicerades den 19 maj. Enligt Riksbanken är det avgörande att människor alltid kan betala – både digitalt och kontant – särskilt med tanke på ett försämrat omvärldsläge och ökade cyberhot.
”Människor ska alltid kunna betala för livsmedel, vård och mediciner både digitalt och med kontanter. Det alltmer oroliga omvärldsläget, ökade cyberattacker och även det stora strömavbrottet i Sydeuropa visar på vikten av att kunna betala också när internet ligger nere”, säger riksbankschef Erik Thedéen.

Utöver kontantplikten vill Riksbanken stärka de stora bankernas ansvar för kontanthantering.
Det handlar bland annat om att säkerställa att företag enkelt kan sätta in dagskassor och få ut växelkassor, något Riksbanken menar är grundläggande för att kontanter ska kunna fungera som betalningsmedel.
Missa inte: Riksbankens krav: Kontanter ska bli lag. Dagens PS
Senaste nytt
”Mycket sårbar”
En annan viktig punkt i remissvaret är kravet på att bankerna ska erbjuda privatpersoner möjligheten att sätta in sedlar på sitt bankonto.
I dag saknas en lagstadgad skyldighet för detta, trots att det är en central del av ett fungerande kontantsystem.
”Kontantinfrastrukturen är i dag mycket sårbar och det krävs skyndsamma lagstiftande åtgärder för att skydda den”, menar Thedéen.

”Betalningar måste fungera för alla”
Detta enligt Betalningsrapporten.
Kan öka penningtvätten
Finansinspektionen (FI) intar däremot en mer försiktig hållning till utredningens förslag. I sitt remissvar betonar FI behovet av en djupare analys av kontanternas roll i samhället, inte minst ur ett beredskaps- och säkerhetsperspektiv.
Myndigheten efterlyser en tydligare förståelse för vilka grupper som verkligen är beroende av kontanter, och om andra lösningar – som förenklade digitala betalverktyg – kan vara mer lämpliga på sikt.
FI varnar även för att en ökad kontantanvändning kan medföra större risker för penningtvätt, eftersom kontantbetalningar inte är spårbara på samma sätt som digitala transaktioner.
Missa inte: Stopp för Putins våta dröm – kontanterna är tillbaka. Realtid
Vill väga in fler aspekter
Myndigheten vill därför se en mer genomgripande konsekvensanalys innan några lagändringar genomförs.
Samtidigt instämmer FI i behovet av bättre beredskap och pekar på vikten av att både kontanter och kortbetalningar ska kunna användas även när digitala system inte fungerar. Men innan nya skyldigheter införs vill myndigheten att alternativ, sårbarheter och risker vägs in mer noggrant.
Riksdag och regering ska nu ta ställning till hur utredningens förslag ska omvandlas till lagstiftning.

Nu ska FI granska fondförvaltarna
Finansinspektionen fortsätter granska finansmarknaden.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.