Annons

Annons

Bakslag för Pensionsmyndigheten

Pensionsmyndigheten fick inte igenom sin begäran om kvarstad på Allratopparna på motsvarande 210 miljoner kronor.

Som Realtid kunde berätta i tisdags kräver Pensionsmyndigheten Allrachefen Alexander Ernstberger och tre av de övriga åtalade i Allrahärvan på skadestånd på drygt 210 miljoner kronor. Myndigheten vill ha kvarstad på bolagen och andra tillgångar och pekar som skäl bland annat på fara för att pengar kommer att förvinna.

Men nu har domstolen valt att avslå Pensionsmyndighetens yrkande om en kvarstad på skadeståndsbeloppet 23,3 miljoner dollar, motsvarande 210 miljoner kronor.

Däremot valde tingsrätten att förordna om en kvarstad av David Persson Rothmans egendom om cirka 50,8 miljoner kronor samt Alexander Ernstbergers bolag S2 Invest AB om cirka 50,8 miljoner kronor.

Annons

Annons

Tingsrätten skriver i skälen till beslut:

”David Persson Rothman är skäligenmisstänkt för grovt tagande av muta och penninghäleri, grovt brott. Beloppet 50 765 000 kr jämte ränta kan förväntas bli utdömt som skadestånd till Pensionsmyndigheten”, skriver domstolen och hänvisar även till att det skäligen befaras att David Persson Rothman kommer att undanskaffa egendom eller på annat sätt undandra sig att betala skadestånd och därför finns det förutsättningar för kvarstad.

Domstolen beskriver detsamma rörande Alexander Ernstbergers bolag och konstaterar alltså att Pensionsmyndigheten visat sannolika skäl för ett skadeståndsanspråk om i vart fall 50,765 miljoner kronor.

Åklagaren har släppt penningbeslagen som man gjort mot Alexander Ernstberger  angående misstankarna om brott mellan 2015-2016.

Pensionsmyndigheten lämnade för cirka en vecka sedan in ett enskilt skadeståndsanspråk där myndigheten kräver cirka 23,3 miljoner dollar gemensamt av Allra-topparna Alexander Ernstberger, David Persson Rothman, Johan Bergsgård, Olle Marcusson samt bolagen S2 Invest AB samt DPR Invest AB. I yrkandet krävde myndigheten att domstolen skulle förordna om en kvarstad på David Persson Rothmans och de två ovanstående bolagen på ett belopp så att skadeståndsskyldigheten kan antas vara täckt vid utmätning.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons