Bank

Visselblåsaren: Den danska regeringen bör utreda Finanstilsynet

Under onsdagen fick den danska regeringen en direkt uppmaning från visselblåsaren Howard Wilkinson om att utreda Finanstilsynets hantering av penningtvättsmisstankarna mot Danske Bank.

Uppdaterad 2018-11-21
Publicerad 2018-11-21

Visselblåsaren Howard Wilkinson var under onsdagsförmiddagen inbjuden till EU-parlamentet för att förklara penningtvättsmisstankarna mot Danske Bank i Estland där han redan i december 2013 försökte varna ledningen i Danmark om att det fanns misstänkta kunder i den estniska filialen, enligt Finanswatch.

Howard Wilkinson uppmanade de danske folketingspolitikerna att granska den danska finanstilsynens roll i hanteringen av penningtvättsmisstankarna. Under onsdagen blev han mer detaljerad:

Jag tror att det finns ett behov av en oberoende utredning. Jag vet att kommissionen har skickat vidare detta till EBA (Den europeiska banktilsynsmyndigheten reds anm.), säger han men betonar att han inte vet vilka befogenheter EBA har.

Han menar dock att någon måste ta tag i en utredning kring vad som skett på hos den danska finanstilsynet i förhållandet med Danske Bank och Estland. Han hänvisar därefter till Finanstilsynets beslut från i maj om att ålägga Danske Bank att öka sin kapitalbas med minst 5 miljarder danska kronor som skydd mot framtida förluster till följd av penningtvätten som i oktober fördubblades till 10 miljarder kronor. 

Platsannonser

Logga in