Klokt att börja spara tidigt till pensionen. Foto: Matthew Bennett/Unsplash.
Klokt att börja spara tidigt till pensionen. Foto: Matthew Bennett/Unsplash.
Undersökning

Var fjärde svensk ångrar sent pensionssparande

Många svenskar hade velat börja spara tidigare, visar en ny undersökning. Hälften av de mellan 36 och 45 år har ännu inte påbörjat något privat sparande. 

Uppdaterad 2020-07-08
Publicerad 2020-07-03

Av en ny undersökning från fondroboten Fundler framgår att fyr av fem i åldersgruppen 18-25 år inte har börjat något privat pensionssparande. Och i åldersgruppen 36-45 procent har 47 procent ännu inte börjat spara privat.

– Det är viktigt att komma igång med sitt sparande tidigt. Det är hela poängen med ränta på ränta-effekten där även mindre belopp blir stora summor på sikt. Tiden är viktig. De första åren kan kännas tröga men eftersom utvecklingen är exponentiell så blir det en snöbollseffekt, säger Ulf Ahrner, vd på Fundler, i en kommentar.

Undersökningen genomfördes av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Ipsos Norm på uppdrag av Fundler. Under perioden 14–20 februari 2020 har sammanlagt 1 001 intervjuer genomförts med män och kvinnor 18–65 år i Sverige. Undersökningen är enligt Fundler riksrepresentativ och statistiskt säkerställd.

Platsannonser

Logga in