Annons

Annons

Pension

Moderaterna har som femte parti har gått ut och uppgett att de inte stöder regeringens förslag om flytträtt för pensionsförsäkringar. Därmed faller förslaget och måste göras om.

Liv- och pensionsbolagen i Sverige och övriga Europa kommer söka sig alltmer till den onoterade miljön när räntemarknaden inte ger någon avkastning. Det betyder högre risk för kunderna, men är ljuv musik för riskkapitalisterna, skriver Claes Folkmar.

Lägre pensioner förväntas för framtidens äldre. Att slippa leva knapert och istället kunna njuta av vardagen som pensionär visar sig nu vara svenskarnas högsta prioritet. Det visar en ny Sifo-undersökning från investeringsrådgivaren Fundler. “Sverige verkar tyvärr bli mer och mer segregerat rent ekonomiskt” säger Anton Fagerlönn, medgrundare av Fundler till Realtid.

Danica Pension byter namn till Futur Pension från och med 2020. Namnbytet är en konsekvens att bolaget nyligen bytt ägare från Danske Bank till Acathia Capital och Polaris.

Söderberg & Partners storsatsning på pensionsområdet har inget med de nya förvärven att göra. “Jag tror att vi kommer att återgå till att erbjuda kunden en mer personlig kontakt och därför ökar också behovet av rådgivare”, säger Joakim Wahlgren, tillväxtansvarig för affärsområdet Pension på Söderberg & Partners.

Avanza Pension har utan tvivel haft bristfällig rutiner kring sina beräkningsmodeller. Samtidigt är regeleverket onödigt långtgående, anser Realtids krönikör Claes Folkmar.

Konjunkturen tappar fart. Samtidigt minskar de penningpolitiska stimulanserna. Enligt Skandia innebär det ökad osäkerhet för investerare.

Många marknader är fullvärderade. Därför har AP7 Såfa dragit ned risken, säger fondens vice vd Ingrid Albinsson.

Regeringen vill låta en ny myndighet välja ut PPM-fonder, efter upprepade brister i dagens system. "Pensionsmyndigheten har sagt upp flera samarbetsavtal och i vissa fall polisanmält fondförvaltare", konstaterar regeringen.

Sidor