Annons

Annons

Svenskt Näringsliv

Det hävdas ibland att Sverige har för låga skatter på kapital. Studier visar däremot att Sverige har jämförelsevis höga kapitalskatter och att sänkt kapitalskatt skulle ge fler sysselsatta och högre BNP, skriver idag Svenskt Näringslivs Johan Fall på Realtids debattsida.

Moderaternas presschef Cherine Khalil blir biträdande presschef på Svenskt Näringsliv, en ny tjänst med fokus på PR och opinionsbildning. Samtidigt meddelar Moderaterna att partiet rekryterat Martin Borgs som ny kommunikationschef.

Skattebasen har vuxit kraftigt sedan 3:12-regelverket reformerades – men fler åtgärder behövs, skriver Svenskt Näringslivs företrädare i ett svar till Realtids Per Lindvall som menar att reglerna skapat ett ”skattefrälse”.

Svenskt Näringsliv gick i taket när förre statsministern Fredrik Reinfeldt tyckte att de var ett särintresse bland andra. Den kritiken är, tyvärr, fortfarande giltig. För steg ett i kursen att bli betraktad som ett allmänintresse är att börja med att erkänna att ett mynt oftast har två sidor.

Realtids Per Lindvall anser att dagens skatteregler skapar ett skattefrälse av fåmansföretagen och att de publika bolagen missgynnas. I en replik säger Svenskt Näringsliv nu att det är svårt att definiera entreprenörers inkomster och att det som behövs är generella skattesänkningar.

Anställda och delägare i fåmansbolag har blivit ett skattefrälse och tillåts att omvandla högbeskattade tjänsteinkomster till lågbeskattade kapitalinkomster. När ska Svenskt Näringsliv reagera, undrar Realtids krönikör Per Lindvall.

Debatten i valrörelsen har blundat för att det är företagande och entreprenörskap som är grunden för vårt välstånd. Vad som nu behövs är en offensiv reformagenda som fokuserar på en långsiktig utbuds- och reformpolitik, skriver Bettina Kashefi, chefekonom på Svenskt Näringsliv.

Astrazeneca har idag utsett Katarina Ageborg som ny vd för Astrazeneca Sverige. Hon tar över efter nuvarande vd:n Jan-Olof Jacke som lämnar för vd-rollen på Svenskt Näringsliv.

Astrazeneckas vd Jan-Olof Jacke har utsetts till ny vd i Svenskt Näringsliv. ”Jag är utomordentligt glad över att Jan-Olof tackat ja till detta viktiga uppdrag”, säger Svenskt Näringslivs ordförande Fredrik Persson.

Sidor