Annons

Annons

Erik Thedéen

– Vi tar initiativ till ett stärkt internationellt tillsynssamarbete mot penningtvätt och vi omfördelar våra egna resurser för att öka vår tillsynskapacitet, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen efter dagens möte med finansmarknadsminister Per Bolund.

 

 

UPPDATERAD Finansinspektionen inleder tillsammans med den estniska finansinspektionen en granskning av misstänkt penningtvätt i Swedbank.

– Det gäller att vara vaksam på andra risker än hushållens skulder, till exempel den kommersiella fastighetssektorn. Det sa Finansinpsektionens generaldirektör Erik Thedéen i Finansutskottets öppna utfrågning om finansiell stabilitet på tisdagen.

I många av de uppmärksammade fall där Finansinspektionen ingripit mot ett företag har revisorn varit tyst. FI:s generaldirektör Erik Thedéen menar att revisorer inte fyller sin visselblåsarfunktion. 

Svenskarnas belåningsgrad har minskat något det senaste året. Men Finansinspektionen varnar i sin nya bolånerapport för att skulderna i förhållande till inkomsten fortsätter att att öka.

På fredagen invigde regeringen och Finansinspektionen ett innovationscenter för fintech. "Sverige ska vara en plats för ny teknik och regelverk och myndigheter behöver hänga med", sa innovations- och näringsminister Mikael Damberg (S).

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedeén uppger för DI att det kan bli aktuellt för myndigheten att be regeringen att höja straffen för finansmarknadsbrott.

De nya Baselreglerna som ska göra banker mer motståndskraftiga mot finansiella kriser är nu på plats. Men de får ett blandat mottagande av svenska aktörer, och bankernas företrädare är hård i sin kritik av nyordningen.

Sidor