Finans Nyhet

Swedbank: ”Dags att pausa överskottsmålet”

Taggar i artikeln

Riksbanken Swedbank
Publicerad

Återhämtningen i den svenska ekonomin har gått snabbare än förväntat och Swedbank höjer därför prognosen för svensk tillväxt.

Realtid.se

Swedbank, Economic Outlook, Mattias Persson, RiksbankenMattias Persson.

Det raska tillfrisknandet av ekonomin är ett resultat av expansiv ekonomisk politik, stark internationell konjunktur och vaccinering. Det framgår av konjunkturrapporten Swedbank Economic Outlook. Men banken skriver också att överskottsmålet för finanspolitiken behöver pausas, på grund av klimatförändringarna.

– Politiken behöver göra mer för klimatomställningen där utmaningarna är stora. Det behövs såväl privata som offentliga investeringar och överskottsmålet för finanspolitiken behöver därför ses över i ljuset av klimatförändringarna. Finanspolitiken bör också rikta in sig på de strukturella problem som växt sig större under pandemin. Detta gäller särskilt arbetsmarknaden och den höga arbetslösheten för utrikes födda och långtidsarbetslösheten som ökat snabbt, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson i en skriftlig kommentar.

Annons

Swedbanks prognos är att den globala tillväxten fortsätter att vara hög även under nästa år. Global tillväxt väntas landa på 6 procent 2021. För Norden och Baltikum revideras tillväxtutsikterna upp. Svensk ekonomi förväntas växa med 4,3 procent under 2021, en ökning jämfört med bedömningen på 3,6 procent i april.

Arbetslösheten kommer gradvis sjunka ner till 7 procent 2023 från dagens nivå på drygt 9 procent, enligt bankens bedömning. 

Swedbank räknar med att en önskan om mer boyta består, vilket betyder att det kommer att vara en obalans mellan utbud och efterfrågan de närmaste åren. Banken räknar med en prisuppgång på 5 till 10 procent nästa år.

Annons

Swedbank räknar med finanspolitiska satsningar motsvarande 75 miljarder kronor 2022 och 55 miljarder kronor 2023, vilket innebär en budget i balans år 2023. 

– Inflationen kommer att långsamt stiga mot målet under de kommande åren och det finns ingen brådska för Riksbanken att höja reporäntan, säger Mattias Persson.

Annons