Finans Nyhet

”Startups behöver talanger här och nu”

Jessika Stark. Foto: SUP46Jessika Stark. Foto: SUP46
Jessika Stark är vd för och grundare av startup-hubben SUP46 på Regeringsgatan i Stockholm. Foto: Pressbild
Publicerad

Hög utbildningsnivå och ett välfungerande trygghetssystem ligger bakom Sveriges tech-framgångar. Men sektorn behöver utländsk kompetens för att förbli konkurrenskraftig, enligt SUP46:s vd Jessica Stark. "Visumprocessen måste förenklas och snabbas upp", säger hon till Realtid.se.

Stockholm har de senaste åren seglat upp som en av världens hetaste tech-städer med bolag som Skype, King och Spotify.

Jessica Stark, vd och grundare av startup-hubben SUP46 i huvudstaden, menar att det dels beror på att svenska startups måste "tänka stort från början, eftersom den svenska marknaden är liten".

– Vi har även en hög utbildningsnivå och ett socialt trygghetssystem som gör att folk vågar ta de risker som krävs när man startar ett bolag, säger Jessica Stark till Realtid.se.

Annons

Hon tror också att nya aktörer inspireras av lyckade föregångare.

– Många av de stora namnen har även börjat ge tillbaka till den svenska startup-scenen och investerar i nya lovande startups. Vi har i dag ett moget och välutvecklat ekosystem, säger Jessica Stark.

Men har de nya små tech-bolagen verkligen någon chans mot jättar som Klarna och Izettle?

Annons

– Marknaden ändras hela tiden så jag tror absolut att det finns möjlighet för andra aktörer. Det gäller även att hitta givande samarbeten med befintliga bolag.

Hon pekar särskilt ut digital hälsovård och e-sport som heta svenska tech-branscher med bolag som KRY, Doctrin och Natural Cycles samt Sportswik och Fanzone. Globala trender som blockchain och artificiell intelligens är också på frammarsch.

Nordens viktigaste tech-kluster

Den svenska tech-sektorn fortsätter att hävda sig i den internationella konkurrensen även i år – och Stark är övertygad om att Stockholm förblir den viktigaste tech-hubben i Norden.

Annons

– Många internationella investerare ser en styrka i Sveriges ingenjörs- och designkultur och den platta organisationsstrukturen.

Deloitte menar dock i en färsk rapport att nordiska techbolag måste samarbeta mer över landsgränserna för att förbli konkurrenskraftiga. Jessica Stark håller med.

– Jag är absolut för det. SUP46 deltar aktivt i initiativet ”Nordic Made” som syftar till att stärka samarbetet mellan de nordiska länderna och marknadsföra Norden som ett framgångsrikt tech-kluster i världen.

Staten ska inte lägga sig i

Samtidigt är det, enligt Jessica Stark, viktigt att politiker arbetar för att göra Sverige till ett än mer startup-vänligt land. Innovationer och snabbväxande företag är nyckeln till nya jobb, bibehållen välfärd och nästa generations storföretag, säger hon.

Därför är det "inte acceptabelt att det kan ta uppåt ett år för utomeuropeiska medborgare att få arbetsvisum i Sverige".

– Startups behöver talanger här och nu och konkurrensen om de befintliga talangerna är stor. Länder som har mer flexibla system för arbetstillstånd får självfallet fördelar. Regeringen har mycket kvar att göra. Det behövs en snabbare och enklare process för att rekrytera anställda utanför EU och staten ska inte ha några synpunkter på vem en startup kan anställa.

Minskade tech-investeringar

Men på investeringssidan är kapitaltillgången fortsatt god för tech-startups i Sverige.

– Det är troligt att ett antal nya större fonder som kommer stängas under året vilket innebär att det kommer finnas ännu mer kapital att investera, konstaterar Jessica Stark.

Realtid.se har tidigare berättat att tech-investeringarna minskade globalt förra året – men inte i Sverige. I fjol investerades 1,4 miljarder dollar bara i Stockholms tech-sektor jämfört med 892 miljoner dollar 2015 – som också var ett rekordår. Det visar analysbolaget The Nordic Webs genomgång.

Men i februari i år skedde en nedgång, jämfört med motsvarande månad 2016. Samtidigt har det investerade kapitalet fördubblats. 30 investeringar gjordes i Sverige jämfört med åtta i Danmark och sju i Norge respektive Finland.

Jessica Stark ser ingen tech-bubbla i närtid och pekar på att värderingarna i Europa har varit mer återhållna och försiktiga än i USA.

– I Sverige har vi också haft ett större omsättningsfokus den senaste tiden, säger hon.

Jessicas bästa råd till blivande startup-entreprenörer

Hitta och välj dina affärspartners med omsorg – ensam är inte stark!

Försök att vara så öppen som du bara kan med din idé så att du kan få feedback från din målgrupp i ett tidigt skede. Annars är risken att du fokuserar på fel saker.

Satsa hårt och spring snabbt – det finns med stor sannolikhet flera andra som har exakt samma idé som du och det gäller det att exekvera.

Fem heta svenska tech-bolag just nu

Wifi-appen Instabridge låter användare öppna upp sina wifi-nätverk för förbipasserande mobilanvändare. De har nyligen nått fem miljoner nedladdningar.

Fertilitetsappen Natural Cycles har 150.000 användare och har sålt abonnemang för över 18 miljoner kronor. Nyligen erhöll bolaget en EU-certifiering för medicinteknisk utrustning.

Kry har som affärsidé att koppla ihop patienter med läkare genom videosamtal. I augusti i fjol tog bolaget in 60 miljoner kronor i en finansiseringsrunda. Nu ska de expandera till Norge och sedan vidare ut i Europa.

Fiskeappen Fishbrain har sedan starten lockat till sig tre miljoner användare, varav de flesta i USA, och har nu även expanderat till Brasilien.

Källa: Jessica Stark

Annons