Finans

Starkare krona efter räntebesked

Riksbankens besked om de fortsatt räknar med höja räntan i december gav ny kraft till kronan, som inledningsvis stärktes rejält, men uppgången har nu delvis mattats, medan svenska korträntor stiger.

Uppdaterad 2019-10-24
Publicerad 2019-10-24

Vid 10.40-tiden är den svenska tvåårsräntan upp 8 punkter till -0,45 procent och den tioåriga är upp 2 punkter till -0,04 procent, medan motsvarande tyska räntor i princip är oförändrade från svensk stängning i går. Kronan är samtidigt cirka 3 öre starkare mot både euron och dollarn. Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Att reporäntan lämnades oförändrad på -0,25 procent var väntat, men inte lika väntat var att delegationen skulle hålla fast vid sin bedömning om att räntan ska höjas.

SEB noterar att Riksbanken var "betydligt mer hökaktig" än väntat i sin reporäntebana och drar slutsatsen att det kommer att behövas stora negativa överraskningar i inkommande data för att det inte ska bli någon höjning i december.

Nordea, som tidigare spått att Riksbanken skulle sänka i december, har ändrat sin prognos till en höjning med 25 punkter till 0 procent i december. Enligt Nordea är Riksbanken fortfarande alltför optimistisk om inflationen, arbetsmarknaden och ekonomin generellt.

 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in