FinansNyhet

Spiltans vd: Stor överreaktion på Brexit

Per H Börjesson, vd, SpiltanPer H Börjesson, vd, Spiltan
Per H Börjesson, vd, Spiltan
Publicerad

Per H Börjesson säger till Realtid att han blev förvånad över utslaget i den brittiska folkomröstningen. Samtidigt tycker han att reaktionerna varit alldeles för överdrivna.

Jens Ekelund

Hur tror du att det här resultatet kommer påverka de globala finansmarknaderna?
– Det kan man inte veta. Men det har ju varit tio sidor i tidningarna varje dag om det här både före och efter, så det har varit en alldeles för stor överreaktion tycker jag. Jacob Wallenberg säger att det är den sorgligaste dagen i hans affärsliv. Jag tycker att folk överdriver otroligt mycket.

Varför då?
– Det går ju inte säga hur det kommer bli. Om du ser på Norge och Island – de har ju avtal med EU. Troligtvis kommer det ju lösa sig även med Storbritannien. För de allra flesta bolag kommer det inte ha någon större påverkan ekonomiskt. Sedan kan man förstå att folk blir oroliga när det blir skräckscenarion om att EU löses upp, allmän nationalism och andra saker. Men just nu är det ju bara spekulationer. Det troliga är att både bolag och EU kommer fungera som tidigare efter att det lugnat ner sig.

Hur har Spiltan agerat efter Brexit?
– Vi köpte aktier i måndags. Inga större poster, men det var några bolag där kurserna gått ner som vi ville ha för våra långsiktiga investeringar.

Annons

Kan det finnas fortsatta investeringsmöjligheter i efterdyningarna?
– Ja, absolut. Det kan ju vara fortsatt oroligt och gå ner ännu mer. Nu är vi i den lyckliga situationen att vi har en stor kassa och då kommer vi successivt gå in i aktiemarknaden, så vi är glada.

I vilka branscher ser du köplägen?
– Vi tittar inte så mycket på branscher utan på lönsamma, stabila bolag med ärliga människor som har bra affärsidéer. Men de allra största bolagen i Large Cap, där finns det flera som är ganska lågt värderade. De är intressanta, säger Per H Börjesson.

Annons