Annons

Annons

JohanTorgeby534.jpg

SEB:s vd Johan Torgeby är nöjd med den danska storaffären. "Vi säljer för ett bra pris till en villig köpare", säger han.

SEB-chefens första storaffär

SEB:s vd Johan Torgeby har genomfört sin första riktigt stora affär för bankens räkning. SEB Pension Danmark säljs till Danske Banks dotterbolag Danica för 6,5 miljarder kronor. “Detta är långsiktigt bra för SEB”, säger Johan Torgeby.

Det totala värdet av affären uppgår till 6,5 miljarder danska kronor och består av en köpeskilling om 5 miljarder danska kronor och en extrautdelning innan stängning av affären på 1,5 miljarder danska kronor. Utöver extrautdelningen mottog SEB en utdelning på 1,1 miljarder danska kronor under det första halvåret 2017.

– Verksamheten är hälsosam i dagsläget och vi säljer för ett bra pris till en villig köpare, säger Johan Torgeby när han kommenterar affären.

Banken gör en ordentlig vinst på att sälja SEB Pension till Danske Banks dotterbolag Danica. SEB köpte verksamheten 2004 för 3,6 miljarder kronor.

Annons

Annons

Om den danska pensionsverksamheten hade behållits i koncernen hade SEB behövt genomföra investeringar i den, uppger Johan Torgeby, något som banken nu alltså slipper. Bland annat hade det handlat om stora digitala investeringar.

– För framtiden hade det krävts stora investeringar från vår sida och vi ser inte dansk massmarknad som en del av vårt kärnsegment.

Han berättar vidare att affären gynnsam för båda parter eftersom köparen Danica och Danske Bank har helt andra skalfördelar inom dansk pensionsverksamhet.

– Jag är glad att vi tillsammans med Danica har slutit detta avtal som gynnar oss båda. Detta är långsiktigt bra för SEB, säger Johan Torgeby.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons