Realtid

Ukraina vill bli Europas gasmotor – mitt i energikrisen

ukraina
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Landets ledning ser stora möjligheter i att utveckla inhemsk gasproduktion för export till Europa. (Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 09 juni 2025Publicerad: 09 juni 2025

Ukrainas gasreserver har krympt till den lägsta nivån på elva år. Samtidigt planerar landet en frackingoffensiv för att bli Europas nya exportmotor – ett av flera tecken på hur kriget tvingat fram en dramatisk energivändning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För en månad sedan flaggade Analysföretaget ExPro att gasvolymerna i ukrainska lageranläggningar sjunkit till sex miljarder kubikmeter.

Det är en minskning från 8,8 miljarder kubikmeter samma datum förra året, skriver Reuters.

Missa inte: Rysk ekonomi pressas hårt – kan Putin tvingas till fred? Realtid

Lagringsanläggningarna, vars kapacitet överstiger 30 miljarder kubikmeter, är nu mindre än 20 procent fulla jämfört med 31,7 procent vid samma tidpunkt 2024.

Prischock väntar konsumenter

Parallellt med den akuta bristen varnar energiexperter för kraftigt stigande priser.

”Vi bör förvänta oss en ökning av elpriserna i år, vilket har försenats länge”, säger Andriy Zakrevsky, biträdande direktör vid Association of Energy and Natural Resources of Ukraine, enligt Alteco.

Trump om Ukraina: ”Bättre låta dem slåss”

Dagens besked från Vita huset om Ukraina.

ANNONS

Kostnaden för en kilowattimme för hushållskonsumenter kan stiga till 0,15 euro – och rent av nå 0,20 euro per kilowattimme de kommande åren.

Trots att ukrainarna gradvis anpassar sig till den nya verkligheten kvarstår en etablerad kapacitetsbrist på cirka fyra gigawatt.

ANNONS

Från importör till exportjätte

Mitt i denna akuta situation skissar Ukraina på planer som kan revolutionera Europas energilandskap. Landet arbetar nämligen för att släppa loss naturgas-fracking med målet att bli en stor exportör, skriver Telegraph.

Enligt källor nära Kiev siktar tjänstemän på att locka ”utländsk teknologi och mycket erfarna markanvändare”, med fokus på okonventionella skifferresurser i västra Ukraina.

Läs även: Minerad mark: Sverige storsatsar på att sälja kontroversiella vapen. Realtid

Det mest lovande prospektet är Oleska-skifferblocket, som innehåller uppskattningsvis 0,8 till 1,5 biljoner kubikmeter skiffergasresurser – tillräckligt för att täcka Ukrainas inhemska behov i decennier.

En senior regeringskälla hävdar att det är möjligt att fylla landets underjordiska lageranläggningsmöjligheter – och till och med producera ett överskott för export ”inom 18 månader”.

ANNONS

Historisk vändpunkt för Europa

Ukrainas energiomställning sker mot bakgrund av en fundamental förändring av Europas gasförsörjning.

Den 1 januari 2025 upphörde flödet av rysk pipelinegas via Ukraina till EU. Detta markerade ytterligare en milstolpe där rysk pipelinegasförsörjning till Europa fallit från en topp på 179 miljarder kubikmeter 2019 till 31 miljarder kubikmeter 2024, enligt Oxford Energy Institute.

”Gissar om framtiden” – hjälper Ukraina i kriget

Plattformen Glimt samlar tusentals användares prognoser för att hjälpa Ukraina.

För Europa som helhet stod den ryska pipelineförsörjningen via Ukraina för 2,5 procent av den totala försörjningen.

Den uteblivna gasen motsvarade mindre än ökningen i efterfrågan mellan december och januari.

Vill samla in en miljard euro

Den omedelbara verkligheten kräver dock omfattande investeringar.

ANNONS

Serhiy Makogon, tidigare chef för den ukrainska gastransitoperatören, uppger att landet behöver importera upp till 6,3 miljarder kubikmeter gas för vintersäsongen 2025/26.

Missa inte: Bakslag efter bakslag – Putins värsta vecka. Realtid

Detta kräver upp till tre miljarder dollar för gasinköp.

Ukrainas statliga olje- och gasföretag Naftogaz har meddelat att man förhandlar med regeringen och internationella finansinstitutioner för att samla in en miljard euro för att köpa över två miljarder kubikmeter gas för uppvärmningssäsongen 2025/26.

Kan dramatiskt sänka energipriserna

Zakrevsky menar att lösningen på många problem kan vara en övergång till en öppen marknad.

”Vi behöver bara gå över till en öppen marknad. Folk är inte idioter, de ser prisskillnaden. Vi behöver bara ge dem möjlighet att handla lugnt”, säger han enligt Alteco.

Kriget som satte fart på Europas försvarsteknik

Modern krigföring består i dag av lika mycket skyttegravar som drönare, AI och avancerade mjukvarusystem.

ANNONS

Om Ukraina lyckas genomföra sin skifferrevolution och skapa ett överskott för export skulle behovet av att fortsätta pumpa europeisk gas till Ukraina i praktiken försvinna över en natt.

Detta skulle också bidra till att minska Europas beroende av kostsamma leveranser av flytande naturgas från utlandet – en utveckling som potentiellt kan utlösa en kraftig nedgång i energipriser världen över.

Läs även: ”Rysslands Pearl Harbor” – Ukraina slår ut 40 bombplan. Dagens PS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

Simon Kronö
Simon Kronö

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS