En ny våg av finansiell oro skakar Ryssland. Med växande budgetunderskott, fallande oljepriser och minskade reserver ökar pressen på Putin att överväga ett avslut på kriget i Ukraina.
Rysk ekonomi pressas hårt – kan Putin tvingas till fred?


Mest läst i kategorin
Trots fortsatt militär offensiv i Ukraina kan Rysslands snabbt försämrade ekonomi bli ett avgörande tryckmedel för att tvinga Vladimir Putin till förhandlingsbordet.
Enligt flera bedömare är de ekonomiska utsikterna för landet dystra – och tiden står inte på Kremls sida.
Missa inte: Rysslands motståndskraft kan vara slut – tillväxten nära noll. Realtid
”Det går sakta utför för ekonomin”, konstaterar Jesper Roine, biträdande chef vid Östekonomiska institutet, för Svenska Dagbladet.
Enligt Internationella valutafonden (IMF) väntas Rysslands BNP-tillväxt bromsa in från över 4 procent 2024 till endast 1,5 procent i år och 0,9 procent 2026.

Trump kallar Putin ”fullständigt galen”
”Jag vet inte vad som är fel på honom”, säger han om Putin.
”Spenderar väldigt mycket pengar”
Inflationen tros uppgå till 9,3 procent under 2025, medan den ryska centralbanken förväntar sig något lägre nivåer, enligt Trading Economics.
Styrräntan ligger på fortsatt höga 21 procent – ett försök att bromsa inflationen, men också ett hinder för ekonomisk aktivitet.
En av få ljuspunkter är den rekordlåga arbetslösheten på drygt två procent. Men även denna siffra är missvisande enligt experter, då den framför allt beror på de stora statliga satsningarna på krigsindustrin.

”Ryssland spenderar väldigt mycket pengar på kriget i Ukraina. Det har hållit uppe ekonomin och skapat många arbetstillfällen”, säger Roine.
En SITE-rapport från Handelshögskolan i Stockholm beskriver hur ryska banker tvingas finansiera kriget genom riskfyllda lån till försvarsindustrin, vilket ökar sannolikheten för en framtida finanskris.
Läs även: ”Tydlig signal till Ryssland” – USA vänder blad med Ukraina. Realtid
Senaste nytt
Fallande oljepriser
Samtidigt urholkas statens reserver snabbt, rapporterar Business Insider.
Den ryska förmögenhetsfonden, som före invasionen uppgick till över 600 miljarder dollar, har sett sina likvida tillgångar sjunka till cirka 38 miljarder dollar – mindre än ett kvartals krigskostnader.

Rysk ekonomi pressas av kriget och västs sanktioner
Ekonomer varnar för att landets nuvarande kurs är ohållbar.
Ryssland är också hårt drabbat av fallande oljepriser, som har sjunkit från 75 till 65 dollar per fat sedan årsskiftet. Enligt Roine är oljepriset den främsta indikatorn för hur den ryska ekonomin kommer att utvecklas.
Samtidigt har rubeln stärkts med 30 procent mot dollarn, vilket minskat oljeintäkterna ytterligare eftersom handeln sker i dollar, enligt SvD.
Läs även: Rysk ekonomi pressas av kriget och västs sanktioner. Realtid
”Tiden är inte på Rysslands sida”
Enligt rapporter från bland annat Huffington Post har Sovcomflot, Rysslands största rederi, tappat nästan hälften av sina intäkter under första kvartalet i år till följd av västerländska sanktioner.
SITE-rapporten pekar dessutom på att de officiella siffrorna som publiceras av ryska myndigheter ofta överdriver tillväxten och döljer ekonomins verkliga tillstånd, vilket försvårar utomstående analyser.

Finland ändrar järnvägen – slutar helt med ryska räls
Ska anpassa sig till europeisk standard.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har i samtal om rapporten betonat vikten av att bemöta rysk propaganda med fakta och att bibehålla hårda sanktioner mot regimen för att minska dess krigskapacitet.
”Om förmögenhetsfonden tar slut och oljepriserna fortsätter att sjunka så ökar sannolikheten för att Putin tar mer betydande steg mot att avsluta kriget”, säger Roine.
”Tiden är inte på Rysslands sida”.
Missa inte: EU laddar för global kapprustning. Realtid

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.