Finans Nyhet

Rusning efter Riksbanken – här är veckans mest lästa artiklar

Taggar i artikeln

Realtid
Publicerad
Uppdaterad

Två färska krönikor av Per Lindvall om Riksbanken, och en hel hög med gamla krönikor av samma Per Lindvall, det är vad ni helst har läst denna vecka. Och förstås nyheten om Stefan Ingves sista räntebesked. Och om den nya riksbankslagen som klubbades i onsdags. Men ni har läst annat också, här är veckans mest lästa artiklar på Realtid.

Storbankerna kan skratta hela vägen till…Riksbanken
Bankerna klagar gärna på bankskatten, men de talar tyst om att den ”räntesubvention” de får från Riksbanken är runt tre gånger så stor. Och när Riksbankens tidigare stabschef och numera seniorrådgivare Anders Vredin försöker skjuta ned Andreas Cervenkas bok Girig-Sverige – så skjuter han sig själv. I foten. Det skriver Realtids Per Lindvall.
Publicerad: 20 november
Läs hela krönikan här>>

Riksbanken AB skulle vara i konkurs nu
Med sin jätteportfölj av lågavkastande obligationer och sina stigande kostnadsräntor på de egna skulderna har Riksbankens finansiella självständighet kollapsat. För att återställa den behöver ägaren staten skjuta till minst 50 miljarder kronor. Vore Riksbanken en självständig bank så skulle den vara konkursmässig. Det skriver Realtids Per Lindvall.
Publicerad: 21 november
Läs hela krönikan här>>

Annons

Lindvall vs Ingves – ord och inga visor
Sedan 2018 har Per Lindvall kommenterat Riksbankens arbete för Realtid, och det är en stor läsfest. Här är Lindvalls alla episka krönikor om dagens snackis, Stefan Ingves.
Publicerad: 24 november
Läs hela listan här>>

Ny riksbankslag klubbas idag – ger Thedéen mindre rörelsefrihet än Ingves
Idag väntas riksdagen klubba igenom den nya riksbankslagen. Lagen tydliggör Riksbankens mål, uppgifter och befogenheter, men innebär samtidigt att tillträdande riksbankschefen Erik Thedéen får mindre rörelsefrihet än Stefan Ingves.
Publicerad: 23 november
Läs hela artikeln här>>

Styrräntan höjs med 0,75 procentenheter
För att få ner inflationen och värna inflationsmålet har direktionen beslutat att höja styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,5 procent.
Publicerad: 24 november
Läs hela artikeln här>>

Annons

Lina Vedin är Sveriges bästa student i affärsjuridik
Sveriges största casetävling i affärsjuridik har avgjorts. Vann gjorde Lina Vedin, studerande vid Umeå universitet. ”Lina hade en fantastisk förmåga att behålla lugnet i en ovan situation och på ett stabilt sätt nå exceptionella kommersiella resultat i förhandlingarna,” säger Tobias Wåhlén, Chief Executive Officer på Lindahl.
Publicerad: 22 november
Läs hela artikeln här>>

Erik Lindblad, vd på riskkapitalbolaget Zenith. Foto: Anders Frick

Zenith om riskkapitalläget: ”Som natt och dag jämfört med 2021”
Bolagsvärderingar för noterade techbolag har det senaste året rasat med 50-90 procent, men för onoterat börjar samma korrektion att ske först nu. Förklaringen är entreprenörernas ovilja att inse den hårda verkligheten. Det säger Erik Lindblad, vd på riskkapitalbolaget Zenith, till Realtid.
Publicerad: 22 november
Läs hela artikeln här>>

Annons

Företagarnas vd, Günther Mårder. Foto: Anders Frick

Günther Mårder om räntehöjningen: ”Konkurserna kommer att öka”
Riksbankens räntehöjning av styrräntan med 0,75 procentenheter kommer att slå hårt mot företagen – trots att bolagen är mycket lägre belånade än hushållen. Det säger ekonomiprofilen Günther Mårder, vd för Företagarna, till Realtid.
Publicerad: 24 november
Läs hela artikeln här>>

Elprisstöd klart – men dröjer: ”Ingenting får bli fel”
Nu är det bestämt vem som får elprisstöd – men inte när det kommer att betalas ut. Utbetalningen kommer från Försäkringskassan men genomförs sannolikt först efter jul.
Publicerad: 22 november
Läs hela artikeln här>>

Fanny Nyman, Nordenchef för Shares. Foto: Anders Frick

Shares lanserar social investeringsapp i Sverige: ”Man litar på vänner och influencers”
Shares är en plattform där användare både kan diskutera och investera i aktier. Sverigelanseringen sker under ledning av Nordenchefen Fanny Nyman, som inte ser några risker med satsningen.
Publicerad: 21 november
Läs hela artikeln här>>

 

 

 

 

 

 

Annons