Elprisstöd klart – men dröjer: ”Ingenting får bli fel”

Taggar i artikeln

Elkrisen elpris
 Årets ”höstflod” ger rekordlåga elpriser Årets ”höstflod” ger rekordlåga elpriser
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Nu är det bestämt vem som får elprisstöd – men inte när det kommer att betalas ut. Utbetalningen kommer från Försäkringskassan men genomförs sannolikt först efter jul.

Anders Frick

Den som stod för ett elnätsavtal den 17 november i år är också den som kommer att få ta emot regeringens elprisstöd. Det är beskedet från Energimarknadsinspektionen, som förra veckan tog beslutet att godkänna Svenska Kraftnäts ansökan. 

– Stödet till elslutkund är baserat på uppmätt förbrukning i uttagspunkten perioden från oktober 2021 till september 2022 och betalas ut till den elslutkund som innehar elnätsavtal i en specifik uttagspunkt 17 november 2022. Stödet går till det personnummer, samordningsnummer eller organisationsnummer som står på elnätsavtalet vid brytpunkten, säger Johan Anderson på Energimarknadsinspektionen i ett e-post till Realtid.

Samtidigt ser själva utbetalningen ut att dröja rejält, och kommer sannolikt först efter jul. Det säger Malin Stridh, chef för avdelningen Elmarknad på Svenska kraftnät, till Expressen. 

Annons

– Uppdraget nu är att förbereda utbetalningen, sätta processerna och se hur de olika datamängderna ska gå mellan olika aktörer för att det ska bli driftsäkert och effektivt, säger Malin Stridh och fortsätter:

– Det är fler aktörer inne och det är enorma datamängder och ingenting får bli fel. Det får heller inte vara möjligt att manipulera så att folk tillskansar sig mer pengar. Vi måste hitta någon form av kontroll, säger hon.

En sak som fördröjer processen är att utbetalningarna sker automatiskt enbart till de aktörer som har förbrukat mindre än 3 miljoner kilowattimmar. Större förbrukare behöver ansöka om utbetalning, och regeringen behöver även få grönt ljus från EU-kommissionen.

Annons

Regeringens elprisstöd omfattar totalt 55 miljarder kronor och kommer enligt ekonomerna att driva på inflationen.

 

Annons