Lindvall vs Ingves – ord och inga visor

Publicerad
Uppdaterad

I dag ska Stefan Ingves lämna sitt sista räntebesked efter 17 år som riksbankschef, en tid som präglats av både stormar och missade prognoser. Sedan 2018 har Per Lindvall kommenterat Riksbankens arbete för Realtid, och det är en stor läsfest. Här är Lindvalls alla episka krönikor om dagens snackis, Stefan Ingves.

Realtid.se

Dags för Ingves att kasta in handduken
Att Riksbanken beslöt hålla räntan oförändrad var knappast oväntat. Trots en arbetsmarknad som i många sektorer beskrivs som överhettad så lyfter inte den viktigaste inflationskomponenten, lönerna, tillräckligt för att räntan ska kunna normaliseras. Det är dags att inse att penningpolitiken kommit till vägs ände, skriver Realtids krönikör Per Lindvall.
Publicerad: 6 september 2018
Läs hela krönikan här>>

Kronan – den perfekta skvalpvalutan
Kronans tendens att falla när det uppstår större oro på de internationella finansmarknaderna parat med våra låga räntor gör den till en bra ”osäker hamn” för valutaspekulanternas ”carry trade”. Det skriver Realtids Per Lindvall.
Publicerad: 1 mars 2019
Läs hela krönikan här>>

Sannolikheten för deflation större än att Ingves når målet
Riksbanken har med februarimissen skjutit bom på inflationsmålet fyra av de senaste fem månaderna. Dags att inse att det inte finns någon ammunition i Riksbankens felriktade bössa, skriver Realtids Per Lindvall.
Publicerad: 13 mars 2019
Läs hela krönikan här>>

Annons

Strutsen på Riksbanken måste ta huvudet ur sanden
Det är dags för Riksbankschef Stefan Ingves och statsminister Stefan Löfven att erkänna att Riksbanken har misslyckats med sitt uppdrag, skriver Realtids Per Lindvall.
Publicerad: 5 september 2019
Läs hela krönikan här>>

De låga räntorna är ett symptom – inte en orsak till problemen
De låga räntorna sätter press på pensionssystemet. Men tänk om de låga räntorna snarare är ett symptom och inte en orsak till dagens problem? Realtids krönikör Per Lindvalls oroas över ett stort tankefel om hur framtidens resurser ska skapas.
Publicerad: 10 december 2019
Läs hela krönikan här>>

Varning för stopp i rören
Det finansiella rörmokeriet fungerar inte som det borde. Realtids Per Lindvall förklarar vad som händer när det blir stopp i systemen.
Publicerad: 19 december 2019
Läs hela krönikan här>>

Annons

Riksbanken bakhållen av den onde anden i flaskan
Mycket tyder på en allt tilltagande impotens från Riksbanken när det gäller penningpolitiken. Politikerna verkar rädda för att släppa ut den onde anden ur flaskan – att ifrågasätta det finanspolitiska överskottsmålet, skriver Realtids Per Lindvall.
Publicerad: 8 januari 2020
Läs hela krönikan här>>

Riksbanken har tappat greppet
Det finns få säkra konstanter i denna oroliga tid, men ett är att Sveriges Riksbank missar och kommer att missa sitt inflationsmål. Nu hände det igen. Realtids Per Lindvall undrar om Stefan Ingves vet var han har sin handduk.
Publicerad: 19 februari 2020
Läs hela krönikan här>>

Staten är vårt försäkringsbolag i kristider
Marknaden löser inte allt. Staten behövs för att hålla gång kapitalet, konstaterar Realtids krönikör Per Lindvall.
Publicerad: 17 mars 2020
Läs hela krönikan här>>

Annons

Det stora bekymret för Riksbanken är att det inte finns något riktigt tryck i den underliggande ekonomin
Dagens inflationssiffra på 1,9 minskar det verbala trycket på Riksbanken att åter flytta stolpen för reporäntan in på det lite gungiga minusområdet. Det skriver Realtids Per Lindvall.
Publicerad: 14 april 2021

Hur ska Stefan Ingvez orkester hitta rätt melodi?
För en ekonomi där prisökningar på tillgångar har satts i förarsätet är det inte helt lätt att hitta rätt melodi för en centralbank. Inte ens för Stefan Ingvez orkester. Realtids Per Lindvall skriver om livet efter räntefesten.
Publicerad: 29 april 2022
Läs hela krönikan här>>

Räntehöjningen – nu når mjölksyran hushållen
Riksbanken klipper till med en rekordhöjning av styrräntan. Det är begripligt. Men att försvara höjningen med att ”inflationen urholkar hushållens köpkraft” är lite bakvänt, då räntehöjningen gör det än värre för hushållen. Det är nu mjölksyran börjar sätt in hos svenska hushållen på riktigt. Det skriver Realtids Per Lindvall.
Publicerad: 20 september 2022
Läs hela krönikan här>>

Riksbanken AB skulle vara i konkurs nu
Med sin jätteportfölj av lågavkastande obligationer och sina stigande kostnadsräntor på de egna skulderna har Riksbankens finansiella självständighet kollapsat. För att återställa den behöver ägaren staten skjuta till minst 50 miljarder kronor. Vore Riksbanken en självständig bank så skulle den vara konkursmässig. Det skriver Realtids Per Lindvall.
Publicerad: 21 november 2022
Läs hela krönikan här>>

 

Annons