Ny riksbankslag klubbas idag – ger Thedéen mindre rörelsefrihet än Ingves

Taggar i artikeln

Riksbanken
Erik Thedéen, tillträdande riksbankschef. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Idag väntas riksdagen klubba igenom den nya riksbankslagen. Lagen tydliggör Riksbankens mål, uppgifter och befogenheter, men innebär samtidigt att tillträdande riksbankschefen Erik Thedéen får mindre rörelsefrihet än Stefan Ingves.

Anders Frick

Den nya riksbankslagen förtydligar Riksbankens uppdrag och mandat, och innebär bland annat att antalet ledamöter i direktionen minskas från sex till fem. Det införs även en ny ansvarsfördelning mellan riksbanksfullmäktige, direktionen och riksbankschefen. I förslaget om ändring i riksdagsordningen förtydligas även att riksdagens finansutskott ska följa upp och utvärdera Riksbankens verksamhet.

Ett första beslut om den nya lagen har redan tagits av riksdagen, men eftersom det handlar om en grundlagsförändring så krävs även ett andra beslut efter ett riksdagsval – och det sker alltså i dag. Själva förändringen börjar sedan att gälla den 1 januari 2023, samma dag som Finansinspektionens tidigare generaldirektör Erik Thedéen blir chef för Sveriges Riksbank.

Den nuvarande riksbankschefen Stefan Ingves har varit kritisk till den nya lagen, och menar de föreslagna begränsningarna av den praktiska penningpolitiken är fel väg att gå.

Annons

Han får stöd från Ulf Andersson, Head of FICC, Markets Sweden på DNB, som i en gästkrönika hos Realtid tycker det är dumt att Erik Thedéen ser ut att få mindre rörelsefrihet i fråga om hur riktlinjerna för inflationsmålet skall uttolkas än vad hans företrädare har haft.

Även hållbarhetsprofilen Sasja Beslik, Greenpeace-chefen Isadora Wronski, klimatriksdagens ordförande Jonas Bane, nationalekonomen Lars Pålsson Syll och utredaren Samuel Färdow Kazen har uttryckt sitt missnöje med den nya riksbankslagen. 

Den nya riksbankslagen väntas klubbas igenom av riksdagen senare idag.

Annons

Annons