FinansNyhet

”Robotar och högfrekvenshandel bakom USA-fall”

New York-börsen. Bildkälla: Pixabay
Publicerad

Börsrobotar och högfrekvenshandel bidrog till USA-börsernas nedgångar på måndagen, enligt professionella investerare. ”Det var skrämmande hur fort marknaden kollapsade”, säger Walter Hellwig, på BB&T Wealth Management, till Bloomberg.

Realtid.se

Dow Jones föll som mest med 6 procent på måndagen, men stängde sedan på -4,6 procent. Raset följde bland annat på besked om höga lönesiffror i januari, vilket tolkas som att inflationen kan vara på väg upp snabbare än väntat.

Men många kände att något mer låg bakom. Strax efter klockan 15 lokal tid i New York så östes det ut säljordrar i mycket hög hastighet, vilket talar för att börsrobotar låg bakom det.

”Vi ringer i förebyggande syfte upp våra kunder för att diskutera att 1.600 punkter beror mer på algoritmer och högfrekevenshandel än makrohändelser eller människor som springer till närmaste nödutgång”, skriver Jon Ulin, på Ulin & Co. Wealth Management i Boca Raton, i ett mejl till Bloomberg.

Annons

Investerare menar att robotarnas inverkan bidrog till det snabba raset på eftermiddagen.

– Det var skrämmande med vilken hastighet som marknaden kollapsade med. Fallet på morgonen var orsakat av människor, men raset på eftermiddagen var orsaket av maskinerna. Det var en liknande reaktion 2010 då man också kände ”vad tusen är det som pågår här?, säger Walter Hellwig, senior vice president på BB&T Wealth Management, till Bloomberg.

Annons