FinansNyhet

Rekordstort inflöde till indexfonder

Publicerad

Intresset för passiva fonder har ökat rejält den senaste tiden och nettoflödet till passiva indexfonder överstiger för första gången nettoflödet till icke-indexnära fonder. Det visar statistik från Morningstar

Realtid.se

Fonder Direkt (Nyhetsbyrån Direkt) har gått igenom statistik från Morningstar över nettoflödet till respektive kategori sedan 2007, där det framkom att det totala nettoflödet per år fram till 2018 övervägande gick till aktivt förvaltade fonder.

Indexfonder har under årets nio första månader haft ett större nettoinflöde än vad kategorin icke-indexnära fonder har haft.

Insättningarna till indexfonderna har aldrig varit så höga som nu, sett till de nio första månaderna de senaste fem åren. Närmast kommer januari-september 2017 med ett nettoinflöde på 2,5 miljarder euro, att jämföra med 2019 på 3,1 miljarder euro.

Annons

De topp fem bäst presterande aktivt förvaltade fonderna har haft en bättre avkastning än indexfonderna de senaste tre åren och det skiljer några procentenheter mellan topp fem-fonderna inom de två olika kategorierna.

 

Annons