Trots högsommarvärmen blev juli en dyster månad för Svenskt näringsliv, sett till antalet konkurser. Det är den högsta siffran på över 20 år för sommarmånaden.
Finans

Rekordmånga konkurser i sommar

Juli blev en dyster månad för företagen sett till konkursstatistiken. Inte sedan Creditsafes mätningar började 1998 har så många företag gått i konkurs under sommaren.

Publicerad 2018-08-01

Antalet konkurser under juli blev rekordmånga. Totalt gick 545 aktiebolag i konkurs denna månad, vilket är den i särklass högsta konkurssiffran för en julimånad på över 20 år.

Inte sedan kreditupplysningsföretaget Creditsafe startade sina mätningar 1998 har så många företag gått i konkurs under sommaren. Jämfört med förra årets siffra på 369 konkurser är ökningen 48 procent.

– Detta är den kraftigaste ökningen vi har sett på mycket länge. På sommaren brukar det vara relativ låg aktivitet sett till konkurssiffror, vilket gör detta till en oroväckande utveckling, säger Krister Jonsson, vd på Creditsafe, i en kommentar i ett pressmeddelande.

Den största konkursen i sommar var godisfabriken Warberg Candy Group AB. Varbergsföretaget som grundades 1946 hade 112 miljoner i omsättning och 42 anställda. Företaget med flest antal anställda var säljbolaget inom telekombranschen, R & M Management AB. Där förlorade 47 medarbetare sina anställningar.

I alla tre storstadsregioner ökar konkurserna – Stockholm (3 procent), Västra Götaland (13 procent) och Skåne (10 procent). Störst uppgång i landet finns i Kalmar (35 procent), Värmland (34 procent) och Örebro (30 procent). De län som minskar mest hittills i år är Gotland (-57 procent), Västerbotten (-25 procent) och Jämtland (-19 procent).

Under året har 3 674 aktiebolag gått i konkurs, vilket kan jämföras 3 460 samma period i fjol. 

Summerat årets första sju månader så har konkurserna ökat med sex procent. Den genomsnittliga omsättningen på samtliga konkursade företag under juli uppgick till 4 miljoner. Totalt drabbades 1 286 anställda när deras arbetsgivare gick i konkurs denna månad.

Platsannonser