Stora kapitalflöden till pensionsjättarna. Bild: Gerd Altmann/Pixabay .
Stora kapitalflöden till pensionsjättarna. Bild: Gerd Altmann/Pixabay .
Morgonsvepet

Rejäla lyft för pensionsjättarna

Morgonsvepet: De stora pensionsbolagen har stora inflöden, HSBC intensifierar omstruktureringar efter usel kvartalsrapport och Bolagsverket hinner inte med årsboksluten.

Uppdaterad 2019-10-28
Publicerad 2019-10-28

Stora inflöden till pensionsjättarna
Det har gått riktigt bra för pensionsbolagen, vilket framgår av deras kvartalsrapporter, skriver Dagens Industri, DI. AMF Pension har haft ett rekordstort inflöde, på 16,6 miljarder kronor. Konkurrenten Skandia ökade 20 procent senaste kvartalet, vilket motsvarar 32 miljarder kronor.
– Efterfrågan att spara i vår tradlivportfölj har aldrig varit så stort, säger Skandias koncernchef Frans Lindelöw till DI.
För högst avkastning under årets första nio månader – 14 procent – ståtar Alecta Optimal Pension samt SPP:s och Nordeas pensionsprodukter för kunder i arbetsför ålder. Länsförsäkringar Nya Trad är fyra, med 12 procent i avkastning.

HSBC:s kvartalsvinst sjunker 24 procent
Tredje kvartalet innebär ett hårt slag för krisande brittiska jättebanken HSBC, med stort fokus på Asien, skriver Financial Times, FT.
Den tillförordnade vd:n Noel Quinn säger att utvecklingen i Europa och USA är oacceptabel.
– Våra tidigare planer för att höja värdeutvecklingen för dessa regioner är otillräckliga. Vi kommer därför att höja takten i omstruktureringen och flytta kapital till områden med större möjlighet för tillväxt.
Så här långt har HSBC gått ut med besparingsplaner som hotar 10 000 anställningar i banken.

22 000 årsbokslut inte färdiga hos Bolagsverket
Bolagsverket har stora förseningar i hanteringen av årsredovisningar, skriver DI. Nära 17 000 årsredovisningar har legat hos myndigheten i tre månader utan att bli klara. Totalt har 22 000 bokslut ännu inte behandlats klart.
Orsaken till förseningen är myndighetens nya digitala rutiner. Sedan i våras är det möjligt att lämna in bokslut digitalt, men Bolagsverket har inte klarat att hantera förändringen. Ytterligare en orsak är myndighetens dåliga ekonomi, som gjorde att man lade ett varsel om 40 tjänster i februari.

Uppåt i Asien
Börserna i Asien stiger efter optimism om handelssamtalen mellan USA och Kina, skriver FT. Hong Kongs Hang Seng steg 0,8 procent på morgonen medan CSI 300-index för Shanghai och Shenzhen gick upp 0,5 procent. 
Hongkong-listade HSBC sjönk 2,7 procent efter kvartalsrapporten för tredje kvartalet. 
Japanska Topix och Australiensiska S&P/ASX 200 var i stort sett oförändrade.

Tiffany väntas nobba LVHM:s jättebud
Den franska lyxproduktjätten LVHM ser ut att få nobben av amerikanska Tiffany. Bolaget säger enligt FT:s källor nej till ett kontantbud på 14,5 miljarder dollar, motsvarande 140,4 miljarder kronor.
LVHM lade budet för ett par veckor sedan och innebar vid tidpunkten en premie på 30 procent. Därefter har aktien sjunkit vilket har eroderat budet som nu innebär en premie på 22 procent.

Carnegie mäklade storpost i Duni
Carnegie mäklade på fredagseftermiddagen en 1 miljon aktier i Duni, enligt Infronts avslutsstatistik, skriver Direkt. Aktieposten motsvarar drygt 2 procent av kapital och röster i Duni.

Magnolia bostad får vice vd
Gurmo Endale blir ny vice vd på Magnolia Bostad. Han har tidigare arbetat som investeringschef på företaget. Tidigare vice vd Erik Rune arbetar kvar i bolaget till augusti 2020, enligt ett pressmeddelande. Den senare blir istället vd för Holmströmgruppen, som ägs av Magnolia Bostads styrelseordförande Fredrik Holmström.

Platsannonser

Logga in