Revision

Oscar Properties backar – men inget fall för RI

Flera felaktigheter som rör försäljningsgraden i en rad projekt har rapporteras i Oscar Properties delårsrapport. Enligt Revisorsinspektionen är det osannolikt att ett tillsynsärende inleds i detta fall.

Publicerad 2019-09-02

Enligt Revisorsinspektionen, RI, är det inte troligt att ett tillsynsärende inleds kring Oscar Properties. Anledningen är att delårsrapporten inte är granskad av någon revisor. 

Flera felaktigheter har rapporteras i fastighetsbolagets delårsrapport för perioden januari-juni 2019. 

Det framgår av ett pressmeddelande från bolaget .

Felaktigheterna består i överdrivna och felaktiga siffror när det gäller försäljningsgraden i en rad projekt.  Bolaget skriver vidare att det har framförts synpunkter  på att “antalet redovisade sålda bostäder under 2019 inte stämmer vid kontrollräkning mot uppgivet antal sålda bostäder i historiska rapporter”.

Som svar på det skriver Oscar Properties att “antalet sålda bostäder för första och andra kvartalet 2019 är korrekt angivna, liksom det totala antalet sålda bostäder i respektive projekt i dessa rapporter”. För att eliminera felaktigheter och risk för missförstånd i kommande rapporter har Oscar Properties ledning beslutat att genomföra en översyn av delårsrapporteringprocessen. 

Enligt Philip Lagerling, jurist på Revisorsinspektionen, kommer detta ärende med största sannolikhet inte att granskas av tillsynsnämnden. 

– Delårsrapporter granskas i vissa fall av en kvalificerad revisor och i andra fall inte. I detta fall verkar inte delårsrapporten vara revisorsgranskad. Revisorsinspektionens tillsyn förutsätter oftast att revisorn har lämnat en rapport om sina iakttagelser eller på annat sätt uttalat sig om sin granskning, säger han till Realtid.

Revisorsinspektionen har redan ett pågående ärende där samma revisor är föremål för granskning. Ärendet öppnades efter en anmälan i slutet av maj och rör projektet Biografen Penthouses som Oscar Properties sålde till Axxonen för 125 miljoner kronor förra hösten.

Oscar Properties huvudrevisor arbetar på rådgivnings- och revisionsbyrån EY. EY:s presstalesperson säger till Realtid att de inte lämnar kommentarer kopplade till enskilda uppdrag eller kunder.

Platsannonser