Den tidigare S-politikern Anders Johansson blir vd för nya PA-bolaget The Labyrinth på Norrlandsgatan i centrala Stockholm. Foto: Pressbild
Den tidigare S-politikern Anders Johansson blir vd för nya PA-bolaget The Labyrinth på Norrlandsgatan i centrala Stockholm. Foto: Pressbild
PR

Ny PA-byrå öppnar i Stockholm – efter fusion

Hegeli PA och Nav PR slås ihop och bildar byrån The Labyrinth. Den tidigare S-politikern Anders Johansson har utsetts till vd. Och Stockholms tidigare M-finansborgarråd Kristina Axén Olin blir senior rådgivare åt bolaget. Målet är att bli Sveriges största PA-byrå inom fem år. "Vi vill växa snabbare tillsammans, istället för organiskt var för sig", säger vd:n till Realtid.se.

Uppdaterad 2017-06-15
Publicerad 2017-06-15

På torsdagen stod det klart Hegeli PA och Nav PR fusioneras till The Labyrinth. Namnet syftar på att byrån ska lotsa företag genom komplexa och labyrintliknande processer fram till deras mål.

– Det är två byårer som funnits ungefär lika länga och båda har omsatt cirka 12-14 miljoner och är lönsamma. Men nu vill ägarna ta ett nytt steg och växa snabbare tillsammans och ta ett genomensamt kliv in i framtiden. De har var för sig upplevt att det är ett för stort steg att ta på egen hand. Och då är fusion en metod de valt, säger The Labyrinths nytillträdde vd Anders Johansson till Realtid.se.

Gör nyanställningar

Den nya byrån ska husera på Norrlandsgatan i centrala Stockholm och kommer främst att vända sig till kunder inom hållbar stadsutveckling (som kommer att utgöra nästan hälften av omsättningen) industri, konsumentmarknad och organisationer.

– Hegeli och Nav PR har många befintliga kunder i de segmenten som följer med in i det nya bolaget, säger Anders Johansson.

Byrån är nu i färd med att rekrytera ytterligare fyra anställda och leter efter en större kontorslokal. I september ska The Labyrinth ha cirka 20 anställda.

– Efter vi har gjort våra rekryteringar kommer vi inte att få plats på Norrlandsgatan. Vi gör sammanslagningen för att växa och har några preliminära lokaler på gång, säger Anders Johansson till Realtid.se.

Fördubbla omsättningen

Målet är att bli Sveriges största byrå inom public affairs inom fem år. Men för att nå dit behöver bolaget fördubbla sin omsättning.

– Byråerna ligger i dag nära många stora affärer. Men vi behöver blir större för att plocka hem dem. Genom sammanslagningen räknar vi med att vi inom några år har styrkan och kraften att göra det, säger Anders Johansson.

Många medarbetare i The Labyrinth har politisk bakgrund. I bolagets advisory board ingår till exempel:

  • Leif Zetterberg, ex-vd för LRF och tidiagre statssekreterare (C)
  • Kristina Axén Olin, ex-finansborgarråd (M)
  • Hans Tilly, tidigare ordförande i Byggnadsarbetareförbundet
  • Roger Tiefensee, ex-riksdagsledamot och ekonomisk politisk talesperson (C)

Anledningen är att de flesta kunderna framför allt kommer att efterfråga hjälp med politiska processer, enligt Anders Johansson.

–  Vi söker aktivt medarbetare med politisk bakgrund; både de som varit förtroendevald och politiska tjänstemän. En väsentlig del av vårt erbjuande handlar just om att tala om hur politiska processer fungerar och ge bra råd kring hur man når fram till politiker. Vi har också ett brett kontaktnät med lokalpolitiker och på riksplanet, säger Anders Johansson.

Hjälp med detaljplaner

Det kan röra sig om ett byggbolag som vänder sig till The Labyrinth för att få hjälp med att få igenom en detaljplan för att kunna bygga bostäder på kommunal mark. Byrån kan då hjälpa till med frågor om vad en detaljplan ska innehålla för att bli framgångsrik, vilka politiker som beslutar om planen och hur man träffar dem.

– Vi följer projektet tills spaden sätts i jorden och lotsar företag fram i den här typen av processer som ofta är ganska komplicerade med både lokala och nationella regleringar, säger Anders Johansson.

Anders Johansson är uppvuxen i Bengtsfors i Dalsland och har själv en politisk bakgrund inom Socialdemokraterna.

– Jag vet vad kommunpolitiker har för preferenser och önskemål, säger han.

Sveriges yngsta kommunalråd

I 20-årsåldern flyttade han till Södermanland och år 2002, blott 25-år gammal, blev han kommunalråd i Sigtuna kommun. Han var då Sveriges yngsta kommunalråd och lyckades vinna tre val i rad i Sigtuna.

Men under den tredje mandatperioden, då 38 år, bestämde han sig för att inte ställa upp för omval en fjärde gång. Istället tackade han ja till vd-posten i spelbolaget Kombispel som han lett fram tills nu.

– Kombispel är en stor organisation som omsatte 660 miljoner under min tid. Och jag tar såklart med mig min ledarskapserfarenhet därifrån in i min ny roll.

Ge sig in i spelmarknaden?

På sikt utesluter han inte att The Labyrinth ger sig in i spelsegmentet. Det är dock något som inte är bestämt. Och Anders Johansson är tydlig med att han inte får ta uppdrag från spelföretag under ett helt år, vilket är sedvanlig praxis för personer som jobbat i den sektorn.

– Jag har stora kunskaper om den svenska spelmarknaden som ju står inför jättestora förädnringar när vi går över till ett nytt licenssystem för branschen och som träder i kraft 2020. Inför omregleringen är det många som kommer att efterfråga och kunskap kring det.

Många ex-politiker

Bland medarbetarna och rådgivarna i The Labyrinth finns personer med olika politiska bakgrunder. Ett Advisory Board med seniora rådgivare knyts till företaget. Till en början handlar det om Leif Zetterberg, tidigare VD i LRF och statssekreterare (C), Kristina Axén Olin, tidigare finansborgarråd (M), Hans Tilly, tidigare ordförande i Byggnadsarbetareförbundet och Roger Tiefensee, tidigare riksdagsledamot och ekonomisk politisk talesperson (C).

Platsannonser