Nu lanseras GPT-4: ”Kan summera en hel årsrapport”

Taggar i artikeln

AI ChatGPT GPT-4
”Förbered er på en tsunami genom hela samhället som inte liknar någonting annat. Konsekvenserna är svåra att överblicka just nu, men eftersom GPT-4 har bred kompetens så är det nog många som tar sig en funderare på vad det här innebär för deras yrkeskår och karriär. Jag hoppas de flesta testar tekniken tidigt och drar nytta av den i sitt arbete, hellre än att strunta i det”, säger Christian Landgren, digitaliseringsexpert.
Publicerad
Uppdaterad

Nu lanserar det Elon Musk-grundade AI-företaget OpenAI språkmodellen GPT-4 med kompetens inom allt från juridik till ekonomi. Konsekvenserna är ökat tempo och kapplöpning för bolag i branschen, det säger digitaliseringsexperten Christian Landgren till Realtid.

Anders Frick

När AI-chattroboten ChatGPT lanserades i höstas började experterna att tala om stor samhällspåverkan. Bolaget bakom ChatGPT, OpenAI, som grundades av bland andra Teslaentreprenören Elon Musk, värderades i ett svep till 29 miljarder dollar och satsningen fick Microsoft att lansera AI-hjälp i sin sökmotor Bing.  Senare kom både sökmotorerna Baiduh och Google med sina konkurrenter. 

ChatGPT har baserats på språkmodellen GPT-3, men nu lanseras nästa version, GPT-4. Den har bland annat en ännu mer kraftfull förmåga att besvara långa och invecklade resonemang inom en mängd olika kunskapsområden. Dessutom ska den vara 40 procent bättre på att ge faktabaserade svar.

– Jag är mest imponerad över att GPT-4 kan skriva långa texter och även läsa långa texter. Du kan ta en hel årsrapport och be den summera och analysera. Även det multimodala imponerar, du kan ta en bild på en whiteboard och få en summering, eller programmera en app genom några noteringar på en näsduk, säger Christian Landgren till Realtid.

Annons

Han är it-entreprenören som har grundat bolaget Iteam, ligger bakom en app för offentlig upphandling,  samt Öppna skolplattformen – en satsning som fick Stockholms stad att se rött, men som prisades av Skattebetalarnas förening. 

Christian Landgren konstaterar att GPT-4 kan sägas ha en examen för läkare, ekonomer, historiker, jurister – och alla andra teoretiska ämnen, samtidigt som den kan de flesta språk som finns. Dessutom kan GPT-4 programmera.

– Förbered er på en tsunami genom hela samhället som inte liknar någonting annat. Konsekvenserna är svåra att överblicka just nu, men eftersom GPT-4 har bred kompetens så är det nog många som tar sig en funderare på vad det här innebär för deras yrkeskår och karriär. Jag hoppas de flesta testar tekniken tidigt och drar nytta av den i sitt arbete, hellre än att strunta i det, säger han.

Annons

Civilminister Erik Slottner diskuterade påverkan av AI i en exklusiv intervju med Realtid. Vad skulle du säga att vi kan förvänta oss inom AI-området framöver?
– En del av förmågorna som har visats upp, till exempel att tolka bilder, är än så länge inte tillgängliga för allmänheten. Men vi kan förvänta oss att detta kommer ytterligare öka tempot och kapplöpningen. Viktigt för Sverige just nu är att vi inte sätter oss i baksätet och tittar på utan att vi nu lär oss tekniken och även att vi funderar noggrant på vad det får för konsekvenser, säger Christian Landgren.

 

Annons