Digital plånbok och mer 5G – om digitaliseringsministern själv får välja

Taggar i artikeln

5G
Erik Slottner, civilministerErik Slottner, civilminister
”Digitaliseringspolitiken måste bli mer samlad. Hur ska vi ta och samla grepp med målbilder, visioner och delmål? Vi har en bredbandstrategi som beslutades 2016, och den löper ut nu i år. Där måste vi ta ställning till hur vi fortsätter med den,” säger civilminister Erik Slottner. Foto: Anders Frick
Publicerad
Uppdaterad

Att alla svenskar kan få en digital plånbok, att utbyggnaden av 5G går snabbare och att den digitala inkluderingen ökar. Det är tre önskemål från Sveriges nya civilminister Erik Slottner (KD), som Realtid träffade för en intervju ombord på Ostindiefararen Götheborg.

Anders Frick

Erik Slottner (KD) har måhända varit en av regeringens mest anonyma ministrar – trots sin viktiga roll som inkluderar ansvar för rikets digitalisering. Realtid tog därför pulsen på civilministern under däck på den replika av skeppet Götheborg of Sweden som för närvarande ligger i Barcelona hamn. Erik Slottner är på plats för att träffa Sveriges ambassadör och andra på den årliga mobilmässan Mobile World Congress.

– Jag har själv koppling till Barcelona och har faktiskt en lägenhet här. När jag fick höra talas om Mobile World Congress och blev rekommenderad att åka på den, så sa jag direkt att ”dit ska jag åka”, säger Erik Slottner till Realtid.

Vad är ditt främsta fokus här?
– Jag träffar en del företag, såsom Telia och Ericsson, men också mina ministermotsvarigheter i andra länder. Jag har fått se vad som går att göra med 5G-tekniken och har även fått en försmak av vad som går att göra med 6G, säger han.

Annons

Vad pratar ni om när du träffar andra länders digitaliseringsministrar?
– Vi har haft väldigt mycket fokus på det som är aktuellt i EU just nu, med AI-akten; hur vi ska kunna reglera artificiell intelligens och utvecklingen av det. Datarättsakten och hur vi ska kunna dela data har också varit i fokus, säger han, och fortsätter:

– Cyberresiliens och cybersäkerhet har vi också pratat om, det är aktuellt inom EU.  Även en hel del om digitala plånböcker och digital identifikation, och vad som är möjligt att göra med detta, säger han.

Har du fått inspiration av något slag kring detta?
– Ja, Portugal är ett av de länder som har kommit väldigt långt på området. De erbjuder sina medborgare en gemensam ingång till den offentliga förvaltningen med alla myndigheter, mer eller mindre. Detta är verkligen något som Sverige borde inspireras av, säger han.

Annons

Kommer du se till att exempelvis digitaliseringsmyndigheten DIGG får uppdrag att ta fram något liknande?
– Jag ger inga löften här och nu, men jag blir väldigt inspirerad av Portugal på det här området, säger han.

En digital plånbok då?
– Ja, det har Portugal redan infört. Deras minister visade för mig att hans körkort var en del av den digitala plånboken. Du kan även ha utbildningsintyg, hälsointyg, e-recept, och så vidare, i en enda app. Och poängen är att detta på sikt ska fungera inom hela EU, säger Erik Slottner.

Anders Ygeman (S) brann mycket för öppna data när han var digitaliseringsminister – vad är dina käpphästar?
– Digitaliseringspolitiken måste bli mer samlad. Hur ska vi ta och samla grepp med målbilder, visioner och delmål? Vi har en bredbandstrategi som beslutades 2016, och den löper ut nu i år. Där måste vi ta ställning till hur vi fortsätter med den. Men det handlar även om EU-politiken, svensk it, digitaliseringspolitik, och så vidare. Och vi måste såklart prata mycket mer om AI. Gällande öppna data så ber jag att få avvakta lite med den frågan innan jag säger någonting, säger han.

Annons

Om vi ändå ska försöka mejsla fram dina viktigaste frågor – vilka är de?
– Jag tycker att 5G-utbyggnaden är jätteviktig. Detsamma gäller det digitala utanförskapet, alltså hur vi kan öka den digitala inkluderingen. Och den digitala plånboken tycker jag är väldigt spännande också. Sedan håller vi på att utreda digital post, både för medborgare och för myndigheter, säger han.

Förutom Barcelona så åker du ju även runt i Sverige och träffar företag – varför det?
– Jag gör en företagsturné där jag på kort tid besöker 20 olika företag i techbranschen, från små startups till stora jättar. Då passar jag på att fråga dem om vad de ser som största hinder, säger Erik Slottner.

Annons