IT & techNyhet

Appen som ska göra offentlig upphandling lika enkel som TipTapp

Christian Landgren, Christian Landgren,
"Problemet med upphandlingar i offentlig sektor är att de är för stora, sker för sällan och är för dyra både för upphandlare och leverantörer. Det leder till en inlåsning och stagnation", säger Christian Landgren till Realtid.
Publicerad
Uppdaterad

Frustration över att staten får ut så lite av sina skattekronor vid offentlig upphandling – det ligger bakom satsningen på en ny app som entreprenören Christian Landgren håller på att ta fram.

Anders Frick

Christian Landgren är en av personerna bakom Öppna skolplattformen. I arbetet med den upptäckte han att Stockholms stad i ett mångårigt it-avtal med Tietoevry inte tillåter öppen källkod att användas utan explicit godkännande.

Samtidigt märkte han att staden aktivt verkar ha hjälpt Tietoevrymed formuleringar i sitt anbud och att extra försiktighetsåtgärder infördes för att det inte skulle framgå för Tietoevry att staden enbart förhandlade med en leverantör. Avsaknaden av konkurrens i samband med upphandlingar är något som han blir upprörd över.

– Problemet med upphandlingar i offentlig sektor är att de är för stora, sker för sällan och är för dyra både för upphandlare och leverantörer. Det leder till en inlåsning och stagnation, säger Christian Landgren till Realtid.

Annons

Därför utvecklar han nu en mobilapp som baseras på lagstiftning från 2017 men som inte ännu har slagit igenom för digital utveckling. Förfarandet kallas DIS, dynamiskt inköpssystem, eller DPS på engelska, och har vissa egenskaper som han tror passar utmärkt för digital innovation.

– Genom DIS kan nya leverantörer ansluta sig till befintliga projekt även efter att projektet är påbörjat. Det innebär att ny kompetens kan tillföras och man behöver inte börja om hela tiden med en ny stor leverantör. Det liknar mer hur resten av samhället jobbar med digitalisering, säger Christian Landgren.

Idén till satsningen föddes i diskussioner i forum på sociala medier under 2020. Johan Linåker och Ted Stalte är medgrundare och de har forskat och arbetat med dessa frågor i många år.

Annons

– DIS möjliggör återkommande mindre upphandlingar av funktionalitet så vi kommer bort från den stora vattenfallsutvecklingen där hela system som ska lösa allt definieras på förhand, säger Johan Linåker, som är forskare på RISE.

Christian Landgren, som även arbetar som it-konsult, håller med.

– Genom DIS och öppen källkod öppnar vi upp denna marknad för mindre aktörer att hjälpa till. Jag driver en digital innovationsbyrå som heter Iteam och vi vill gärna hjälpa offentlig sektor att bli mer innovativa och det här tror vi kan vara vad som behövs för att techbranschen ska kunna hjälpa till, säger Christian Landgren.

Annons

DIS består av två delar: Första steget är att annonsera att det finns ett DIS, den andra delen handlar om att hantera de specifika upphandlingarna inom ett etablerat DIS. Christian Landgren och hans medkompanjoner börjar med den andra delen och har redan dialoger med ett antal offentliga aktörer om att låta dem bli första pilotkunderna.

Genom att systemet bakom appen hämtar information via ett så kallat API så kan både myndigheterna och anbudsgivare spara tid och känna sig säkra på att uppgifterna är korrekta.

– Alla underlag laddas upp på myndighetens Github och blir därmed både öppna och versionshanterade, säger Christian Landgren.

Lanseringen av appen som ska göra offentlig upphandling lika enkel som TipTapp sker under första kvartalet i år.

Fotnot: TipTapp är en (välkänd) app som hjälper användarna att snabb få hjälp med olika logistiktjänster.

Annons