Nordeas vd Casper von Koskull, som tidigare kritiserat bitcoin, förbjuder nu bankens anställda att handla med kryptovalutor.
Bank

Nordeas anställda förbjuds handla med bitcoin

Storbanken Nordea förbjuder alla sina 31 000 anställda att handla med bitcoin och andra kryptovalutor.

Uppdaterad 2018-01-22
Publicerad 2018-01-22

Nyheten om förbudet kom efter att det i fredags blivit känt att 3 800 anställda inom Wholesale Banking-avdelningen på Nordea förbjudits handla med kryptovalutor som bitcoin. 

Men nu ska alltså Nordeas alla anställda omfattas av de hårdare reglerna.

– Vi bedömer att riskerna är för höga, och att skyddet inte är tillräckligt vare sig för medarbetarna eller för banken, säger Afroditi Kellberg, presschef på Nordea i Sverige, till TT.

Handeln med kryptovalutor är inte reglerad och står inte under någon myndighets kontroll.

– Som investerare saknar man skydd mot otillåtna affärsmetoder och penningtvätt.

Förbudet gäller från 28 februari. Nordea-anställda som tidigare har köpt bitcoin eller någon annan kryptovaluta kommer inte att tvingas sälja innehavet utan får behålla dessa. 

– Medarbetare som redan har innehav får behålla dem, men man tillåts inte utöka sin investering. Man uppmanas också att sälja dem, men det finns inget krav på det, säger Afroditi Kellberg.

Nordeas vd Casper von Koskull har tidigare kritiserat bitcoin och kallat den för absurd. Han hävdar att valutan omgärdas av ren spekulation och har frågat sig varför den tillåts.

Han har bland annat sagt att han inte kan se var bitcoin passar in när man ser till finansiella brott och all reglering.

– Om du på något sätt tillåter den att leva utan kontroller, så givet de miljarder vi lägger på finansiella regleringar som ett finansiellt system tycker jag att det är lite av ett skämt att låta något som bitcoin leva. Jag förstår det inte - det är absurt, sade Casper von Koskull till Bloomberg News i december.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in