FinansNyhet

Nordea: ”Risken för överhettning större än för ekonomiska bakslag”

Annika Winsth NordeaAnnika Winsth Nordea
Annika Winsth, chefekonom, makroekonomi, Nordea. Foto: Nordea
Publicerad

“Den ekonomiska krisen är bakom oss,” säger Nordeas chefekonom Annika Winsth, i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Marlène Sellebråten

Alla indikatorer pekar åt rätt håll och svensk ekonomi är urstark, enligt Nordeas senaste konjunkturrapport. Men i och med att inflationen bedöms bara tillfälligt nå målet fortsätter Riksbanken med sin expansiva penningpolitik. Den låga räntan är, enligt Nordea, ett viktigt skäl till att bostadspriserna fortsätter att öka.

–  Den ekonomiska krisen är bakom oss och fokus bör nu inriktas på att rusta Sverige för framtida utmaningar. Risken är överhängande att regeringen stimulerar för mycket och inte fasar ut stöden tillräckligt snabbt, inte minst med tanke på att det är val nästa år. Det är alltid lättare att sjösätta stimulanser än att ta tillbaka dem, säger Annika Winsth, chefsekonomon för Nordea, i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Nordea spår att BNP ökar med 4,6 procent under 2021 och med 3,0 procent under 2020. Inflationen (KPIF) uppgår till 1,6 procent i år och till 1,2 procent år 2022 i årsgenomsnitt, enligt Nordeas prognos.

Annons
Annons