Annons

Annons

Sitewide generic

Konjunktur

Hur låg kommer lågkonjunkturen att bli? Det finns lärdomar om man tittar bakåt i historien. Den största är att när lågkonjunkturen väl slår till kommer också de likvida medlem att sina, skriver Realtids krönikör Anders Elgemyr.

Problem på bostadsmarknaden. Trubbel för Riksbanken – och ECB. Brexit. Kreditkris i Kina. Ett allt fattigare Ryssland. Orostankarna inför 2019 virvlar i huvudet på Realtids Per Lindvall.

Torsdagens höjning av reporäntan till minus 0,25 procent gav direkt effekt med en starkare krona. Men starkare krona gör det än svårare för Riksbanken att nå sitt inflationsmål. Knappast en avundsvärd situation, enligt Realtids Per Lindvall.

UPPDATERAD Riksbanken höjer reporäntan 0,25 procentenheter, från -0,5 procent till -0,25. Det är Riksbankens första höjning på sju år.

Enligt Finansinspektionens (FI) senaste stabilitetsrapport är den svenska ekonomin fortsatt stark, även om den visar tecken på avmattning.

Arbetslösheten är nere på historiskt låga nivåer i USA. Frågan är hur det därifrån kan levereras den tillväxt som behövs. Prognoschef Håkan Frisén beskriver det som "vi är inne på okänt territorium" när han presenterar SEB:s konjunkturrapport 

Bostadspriserna har stabiliserats i landet som helhet, men marknaden för nybyggda lägenheter i storstadsområdena är trög. Det gör att investeringarna i bostadssektorn kommer att minska under de närmaste åren, skriver Swedbank i en konjunkturprognos. 

När tredje kvartalet rapporterades i dag, visar det på en fortsatt stark ekonomi i USA. Den årliga tillväxttakten beräknas nu till på 3,5 procent.

Sidor