Annons

Annons

Konjunktur

Antalet sysselsatta i USA:s privata sektor ökade med 67 000 personer i november. En enkät från Bloomberg News uppskattade antalet sysselsatta skulle öka med 135 000 personer.

Världens regeringar måste underlätta för såväl gröna investeringar som digitalisering, annars blir det svårt att ta sig ur den inbromsning av värdsekonomin som nu sker. Det hävdar världshandelsorganisationen OECD.

Tyskland undviker recession med liten marginal. BNP-tillväxten för det tredje kvartalet blev 0,1 procent.

Inköpschefsindex för industrin, från analysföretaget IHS Markit, kommer in på låga nivåer, om än upp från september. 

Sverige har världens åttonde bästa konkurrenskraft, upp ett steg från förra årets niondeplats. Det visar World Economic Forums Global Competitiveness Report.

UPPDATERAD: Två nya rapporter pekar mot en ökad recessionsrisk för den amerikanska ekonomin. Särskilt allvarlig är de dåliga siffrorna för tjänstedelen i ISM:s index.

Börserna faller tydligt både i Sverige och övriga världen. Aktiespararnas chefsanalytiker Peter Malmqvist spår en avmattning för corporate finance framöver.

Svenskt inköpschefsindex för tillverkningsindustrin hade sin största nedgång på över tio år och tyder på fortsatt konjunkturavmattning i industrin. Samtidigt har Danske Bank sänkt sin BNP-prognos för Sverige för i år och nästa år. 

Sidor