Finans

Nordea nobbar Facebook-investeringar

Storbankens enhet för hållbara investeringar slutar att köpa Facebook-aktier tills vidare, rapporterar Bloomberg. Detta efter avslöjandet om att techjätten samarbetat med Cambridge Analytica som påverkade valutgången i det amerikanska presidentvalet.

Uppdaterad 2018-03-21
Publicerad 2018-03-21

"I dag bestämde vi oss för att sätta Facebook-investeringar i karantän i våra hållbara fonder. Inga fler investeringar i Facebook just nu", skriver Sasja Beslik, chef för Nordeas enhet för hållbara finanser, i ett inlägg på Twitter på onsdagen.

Nordeas enhet för hållbara investeringar är del av bankens förmögenhetsförvaltning som totalt förvaltar över 3.200 miljarder dollar, enligt Bloomberg.

– Det som krävs för att karantänen ska hävas är att Facebook påvisar med en rad exempel hur [företaget] hanterar systemrisker relaterade till dataskydd i sina operationer, sa Sasja Beslik till Bloomberg på onsdagen.

Amerikanska tv-kanalen Channel 4 avslöjade i veckan att dataanalysföretaget Cambridge Analytica spelat en avgörande roll för Donald Trumps valseger i presidentvalet i november 2016 – genom att samla in personuppgifter från över 50 miljoner Facebook-användare.

Channel 4 News avslöjade även att Cambridge Analytica använder ibland olagliga och ofta kränkande metoder för att skapa opinion. Företaget samarbetar bland annat med tidigare spioner som får i uppdrag att gräva fram skandaler kring personer. Men det anlitar också prostituerade med uppgift att förföra individer som bolaget, för olika syften, vill kompromettera.

Granskningen visar också att företaget påverkat flera val runt om i världen, däribland det amerikanska 2016, genom ett Facebooksamarbete. Två Facebook-anställda misstänks ha gett Cambridge Analytica tillstånd att samla in information från miljontals Facebook-profiler.

Nu hotas techjätten av böter på flera miljarder dollar och i veckan har bolagets aktie rasat med uppåt 7 procent. Redan har 60 miljarder dollar av Facebook-aktiens värde försvunnit

Platsannonser